33. Ankara Müzik Festivali Başlıyor
Bu yıl 33. kez gerçekleşecek Ankara Müzik Festivali ülkenin en köklü festivallerinden.
Bahar gelince hayat canlanır. Bu bir gerçek. Evet, son aylarda her ne kadar çok sıkıntılı, üzüntülü, insanı isyan ettiren günler yaşıyorsak da bu hafta duyurduğumuz üçüncü festival programı şimdi bu haberde okuduğumuz. Yani, hayat bir şekilde yine yaşanmak zorunda, yeter ki artık bu sorunlar aşılsın, geride kalsın ve önümüze bakalım. Festivaller başlasın, perdeler açılsın, konserle dolsun...
Bu yıl 33. kez gerçekleşecek Ankara Müzik Festivali ülkenin en köklü festivallerinden. Yukarda saydığımız sıkıntılardan nasibini fazlasıyla alsa da festival 33. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. 4 Nisan Pazartesi akşamı başlayacak festival son günlerinde yaşanan bu terör olayları nedeniyle kimi konserlerin iptal edildiği bilgisiyle başlamak zorunda kaldı ama yine de konserler gerçekleşecek, insanlar izleyecek, paylaşacak, mutlu olmaya çalışacak.
04 Nisan // Festival Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası`nın konseriyle açılıyor.
Şefliğini Orhun Orhon`un yaptığı, piyanoda Tolga Atalay Ün ve koro şefliğini Atilla Çağdaş Değer / Çiğdem Aytepe`in üstlendiği, onursal başkanlığını Prof. Gürer Aykal’ın yaptığı, Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası, genç şef Orhun Orhon ve öğrencileri tarafından 2011 yılında kurulmuştur. Başta Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri müzik bölümü öğrencileri ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Orkestra Akademik Başkent, Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası gibi Ankara’nın önde gelen müzik kurumları olmak üzere ülkemizin diğer müzik kurumlarının genç profesyonel müzisyenlerinden oluşmaktadır. Çalışmalarını Müzgender (Müzikle Yaşayan Gençlik Derneği) ve Vakfımız himayesi ve çatısı altında gerçekleştiren orkestra, bu yıl Festivalimizin açılışına imza atacaklar. Konserin solisti çalışmalarını İngiltere Kraliyet Akademisinde sürdüren ülkemizin gelecek vaat eden isimlerinden piyanist Tolga Atalay Ün.
07 Nisan // Festivalin ikinci konseri Aniello Desiderio Quartetto Furioso.
Aniello Desiderio günümüz klasik gitar dünyasında sınırlarını aşmış bir sanatçı. İtalya’nın dünyaya kazandırdığı klasik gitaristler arasında çok özel bir yere sahip çok ünlü bir isim. Ünlü caz piyanisti, Chick Korea’dan, şef Lorin Maazel’e kadar birçok usta isim ondan büyük övgü ile söz ediyor. Kendi gibi müzisyen olan kardeşleri ile birlikte kurdukları Quartetto Furioso dörtlüsü, ülkemizdeki ilk konserlerini Festivalimizde verecek. Vivaldi’nin “4 Mevsim” ve Piazzolla’nın “4 mevsim Buenos Aires” adlı eserlerini, Klasik gitar, keman, piyano ve vurmalılardan oluşan benzersiz bir yorum ile sunmaya geliyorlar.
12 Nisan // Hip Hop, klasik, uzakdoğu sporları, dans birarada; Käfig Dance Ensemble & Debussy Quartet.
18 yılda, 61 ülkede 1 milyondan fazla seyirciyle 2600 gösteri. Her yıl dünyanın çeşitli salonlarında 150’den fazla gösteriye imza atan topluluk ilk kez Türkiye’ye geliyor.Fransa’nın tanınmış klasik Müzik dörtlüsü Debussy Quartet, müzikleri ile şovun bir parçası olarak topluluğa eşlik ediyor olacak. Dörtlü geçtiğimiz yıl Avustralyalı modern dans topluğu Circa ile de festivalimizde sahne almış ve büyük beğeni toplamıştı. Dünyanın önde gelen topluluklarından olan dörtlü, bu özel gecenin diğer mimarlarından.
13 Nisan // Genç ve başarılı bir orkestra; Hacettepe Üniversitesi senfoni Orkestrası.
Geçtiğimiz yıılar içerisinde Uluslararası Ankara Müzik Festivali açılışlarında sahnelediği üstün performans ile eleştirmenler ve izleyiciden tam not almış genç bir orkestra. Gençliğin enerjisini her notaya taşıyabilen orkestrayı Burak Tüzün yönetiyor Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Almanya, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan orkestranın bugüne kadar konser verdiği ülkeler… Bu konserde dünyada ve Türkiye’de ilk seslendirilişlere tanık olacağız. Orkestranın solisti ise kariyerini Türk bestecilerin yapıtlarını seslendirmeye ve yaşatmaya adamış olan viyolonselci Rahşan Apay.
16 Nisan // Çello ve piyanodan virtüöz performanslar.
Klasik Müzik dünyasında 2 dev isim! Solo kariyeri ve yorumları ile pek çok genç sanatçıya ilham veren çellonun günümüzdeki en tanınmış ve takdirle karşılanan isimlerinden İngiliz sanatçı Steven Isserlis ve Kanada’nın müthiş piyanisti Connie Shih ikili olarak ilk kez birlikte Türkiye’deler!Otoriteler tarafından sahnedeki birliktelikleri büyük övgülerle karşılanmakta! Sahnedeki büyüleyici performansları, virtüöziteleri inanılmaz olarak yorumlanıyor.
19 Nisan // Tuna nehrine kıyısı olan ülkelerin orkestrası; Camerata Orphica.
Bulgar kökenli tanınmış kemancı ve şef Mario Hossen önderliğinde kurulan ve kendisinin Avusturya ve Tuna Nehri kıyısı olan ülkelerden seçtiği başarılı müzisyenlerden oluşan topluluk.Gruptaki her bir sanatçı uluslararası yarışmalarda ödüller almış müzisyenler.Isneburg Prensi Viktor Prinz himayesinde çalışmalarını sürdüren orkestra, Bach, Mozart, Stamitz, Mendelssohn ve Tchaikovsky’nin eserlerinden oluşan bir çok CD kaydına sahip.Konserin solisti ise ünü yurt sınırlarını aşan günümüzün önemli piyanistlerinden Hande Dalkılıç. virtüozitesini oluşturan güçlü teknik, derinlikli ve özgün yorumları, ve albümleri ile her geçen gün daha geniş bir kitleye ulaşmaktadır.
21 Nisan // Etnik tınılar ve caz birarada; New York Gypsy All Stars.
New York Gypsy All Stars`ın her bir üyesi kendi ülkelerinin çağdaş müzik ortamlarında yetişen ama Amerika`da dünyanın en iyi caz ve klasik müzik okullarında eğitim gören müzisyenlerden oluşuyor. Funk, caz ve Türk ezgilerini Balkan tınıları ile çok iyi harmanlayan bir topluluk. Türk ve Balkan motiflerini salsa ritimlerinden tutun da Hint dansları vurgularına, oradan modern elektronik alt yapılara uzanan bir yelpazede sunabiliyorlar.
23 Nisan // Renkli bir vurmalılar topluluğu; Jim Myung Vurmalılar Grubu.
Geleneksel Kore kültürünü ritmik tınılarla buluşturan bir topluluk. Kore’ye özgü perküsyon aletleri ile kore kültürünün en özgün örneklerini değişik enstrümanlarla sergileyen grup kendi tarzında hem Kore’de hem de dünyada bir çok ödülün sahibi.
25 Nisan // Ahmed Haşim ve Yeats`in şiirleri bu konserin ilhamı.
Yurodny, sıra dışı konserlere imza atan İrlandalı topluluk. 20.Yüzyılın önemli Türk şairi, “Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden” dizesiyle sembolleşmiş Ahmet Haşim, aynı yüzyılın büyük edebiyatçısı William Butler Yeats ve 21. Yüzyılın önemli çağdaş müzik topluluğu İrlandalı Yurodny, Türk besteci Onur Türkmen’in projesinde bir araya geliyor. Eser ismini Yeats’ın yaşamının son dönemlerinde yazdığı ve İstanbul’a yaptığı ruhanî bir yolculuğu anlattığı “Sailing to Byzantium” isimli şiirden almakta ve iki şairin en önemli ortak noktası, sembolizm akımına yakın durmalarıdır. Türk Müziği çalgı ve makamlarının çağdaş bir anlayışla ve Batı çalgılarıyla birlikte ele alınıp dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynayacak bu konser özel bir ekip tarafından filme alınacak ve belgeseli de hazırlanacak.
26 Nisan // Çello dörtlüsüne hazır olun.
MusMA Projesi, 2010 yılında, Avrupa Festivaller Birliği’ne üye, önde gelen on Avrupa festivali tarafından başlatılmış uluslararası bir girişim. Proje Avrupa Yayın Birliği (EBU) ve TRT ile diğer dokuz ülkenin klasik müzik yayını yapan radyolarının da işbirliği ile sürdürülmektedir. Projenin amacı, katılan ülkelerin genç besteci ve çalgıcılarının desteklenmesi ve Avrupa çapında tanıtılmasıdır. MusMA Projesinin VI yıl konserinin teması, Belçika’nın Klara Festivali tarafından belirlenmiştir. Klara Festivali bunun için Franz Liszt’in Via Crucis adlı eserinden esinlenmiştir. Bu eserin, koro ve piyano, solo piyano ya da solo org, iki piyano vb . gibi çalgı ya da topluluklar için versiyonları bulunmaktadır. Bu kez MusMA VI projesine katılan beş besteciden, viyolonsel dörtlüsü için bu eserin teması üzerine inşa edilecek kısa süreli (yaklaşık 8 dakikalık) bir beste yapmaları istenmiştir.
27 Nisan // Keman, piyano, korno üçlüsü; Sierra Ensemble.
Boston Konservatuvarı eğitimi öncesi 5 yıl boyunca Ankara’da Prof. Erol Gömürgen ile çalışan korno sanatçısı Janis Lieberman tarafından kurulan San Fransisco temelli ,Amerikalı topluluk. Daha çok Türk, İran ve Ermeni bestecilerin eserlerini icra etmekle ünlenmiş topluluk, kendilerine ithaf edilen eserler başta olmak üzere bir çok dünya prömiyerine de imza atmakta… Avrupa’nın ruhunu 20. ve 21yy. müzikleri ile harmanlayan, oda müziğini her biri solist ustalığında icra edebilen özel bir topluluk.
30 Nisan // Festivalin kapanışı büyük bir orkestradan; Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası.
Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası, Azerbaycan’ın resmi devlet orkestrasıdır. 1920’de kurulan orkestra aynı zamanda eski Sovyetler Birliği’nin kurulan ilk senfoni orkestralarından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Sanat Yönetmenliğini ve şefliğini ünlü Azeri şef Rauf Abdullayev’in yaptığı orkestra, Amerika, İtalya, Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre ve Mısır’da birçok konserler vermiş ve büyük övgüler almış bir topluluk. Konserin solistlerinden Toğrul Ganiyev. 1995 “Tokyo Uluslararası Müzik Yarışması’nda gösterdiği üstün başarı ile “Özel Ödül’e layık görülen sanatçı, dünyanın önemli orkestraları ve değerli şef ile sayısız konser vermiştir. Piyanist Murat Adıgüzelzade, Azerbaycan’ın günümüz en ünlü piyanistlerinden olup aynı zamanda Bakü Müzik Akademisinde profesördür. Orkestra Ankara’dan sonra da Ankara Müzik Festivali özel İstanbul konseri ile ilk kez ülkemizde yer alacak.
Hüseyin Gürpınar
Nefesli müzik aletleri ile ilgilenmektedir.
Son Ekledikleri: Hüseyin Gürpınar
Yorum Ekle
Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.