Saksafon Bakımı Nasıl Yapılır?
Saksafonuzun bakımını düzenli olarak yapmak enstrümanızın ömrünü uzatacaktır.
1. Saksafon çalmadan önce dişlerinizi fırçalayınız; imkan bulamazsanız su ile ağzınızı iyice çalkalayınız.
2. Saksafon çaldıktan sonra ağızlığınızı yıkayınız.
3. Ağızlığınızı yıkadıktan sonra iyice kurulayınız.
4. Ağızlığınızı yıkama imkanınız yoksa ince ve temiz bir bezle iyice silerek kurulayınız.
5. Saksafonun boyun kısmını temizlemek için önce boynun gövdeye giren kısmını pamuklu bezle veya kulak temizleme çubuğuyla siliniz.
6. Saksafonun boyun kısmını pamuklu bir bezle yavaşça kurulayınız. Bir ipin bir ucuna hafif bir ağırlık ve diğer ucuna da pamuklu bez bağlayarak temizlik aparatınızı yapabilirsiniz.
7. Saksafonun boyun kısmının dışını da güzelce siliniz.
8. Boyun kısmında mantarlı ucu da kurulayınız.
9. Mantarlı bölümü yağlayınız. Saksafonun mantarlı ucunu, ağızlık kolay girsin diye tükrüğünüzle ıslatmayınız. Tükrük sıvısı mantara zarar verir; orijinal mantar kremi bulamazsanız vazelin de olur.
10. Boyun kısmında oktav deliğine ulaşabilirseniz, ince bir çubuk üzerinde bir miktar pamukla burayı da temizleyebilirsiniz. Eğer bu deliğe ulaşamazsanız, en azından içine doğru tükürmeden, kuru bir şekilde, hızlıca ve sertçe üfleyiniz.
5-6-7-8-9 ve 10'uncu adımlar boynun günlük çalışma temizlik aşamaları idi. Altı ayda bir defa yapmanız gereken boyun temizliği ise şöyledir:
10-1 : Boynun üzerindeki sabitleme vidasını tornavida yardımıyla açınız.
10-2 : Oktav kolunu yerinden çıkartınız.
10-3 : Mantarlı kısmını yapışkan bantla izole ediniz.
10-4 :Piyasadan pirinç ev aletlerini temizlemekte kullanılan Pirinç Sabunu olarak tabir edilen temizleyiciden temin ediniz. Oran olarak 1:10 veya 1:15 sabun/su oranını yeterlidir. Pirinç sabununu ılık suyla (30-40 derece) karıştırmak suretiyle bir sabun solüsyonu hazırlayınız.
10-5 : Bu solüsyonla boyun kısmını yıkayınız. Eğer bu solüsyonu hazırlayamazsanız sirke de işinizi görür. Seri bir şekilde temizleyip yine seri bir şekilde kurulayınız.
Şimdi saksafonumuzun temizliğine kaldığımız yerden devam edelim.
11. Boynun, saksafon gövdesine girdiği yeri temizleyiniz.
11. Saksafonun gövdesinin iç kısmını temizlemek için 6. adımdaki temizlik aparatınızdan istifade edebilirsiniz. Saksafonun en nemli kısmı üst kısmıdır. Bu nedenle, ipe bağlı ağırlığı saksafonun alt kısmından gövdesinin içine bırakın ve gövdenin uç kısmından ipin ucunu çekin. Pamuklu bez, aşağıdan yukarıya doğru temizlik yaparak ilerlemelidir.
12. Saksafonun gövdesini de pamuklu bezle siliyoruz.
13. Pamuklu bezin girmediği yerleri kulak temizleme çubuğuyla temizliyoruz.
14. Saatçi tornavidası vasıtasıyla gevşemiş vidaları abartmadan sıkıştırıyoruz.
15. İnce ve pamuklu bir bezi nemlenmiş olan perdeler ile gövde arasına yerleştirip ardından perdeyi hafifçe kapatınız. Deri üzerindeki nemi almış olursunuz. Bu işlemi daha çok üst perdelerde uygulayınız.
16. Perdelerden yağlanması gerekenler çıkardıkları garip seslerle kendilerini belli ederler. Piyasadan temin edebileceğiniz yağ ve yağlama iğnesi vasıtasıyla, perdeleri birbirine bağlayan çubukların kafa kısımlarını yağlayabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde değişik marka ve modelde yağ örnekleri görebilirsiniz.
17. Saksafonun kutusunu hemen kapatmayınız; saksafonunuz hala nemli olabilir. Bir müddet bekleyiniz ve saksafonunuzun neminden iyice kurtulduğundan emin olunca kapatabilirsiniz. Tabii ki eğer imkanınız varsa kutunun içini de belirli aralıklarla makineyle temizlerseniz çok iyi olur.
18. Ağızlığınızı mümkünse ayrı bir kutuda saklayınız; bulamazsanız, bez torba veya gözlük kabı da olur.
19. Saksafonunuzu zamanla oluşan kahverengi lekelerden lekelerden temizlemek ve aşınan cilasını yenilemek için ticari mamüllerden istifade edebilirsiniz.
Aşağıdaki video size yol gösterecektir.
Hüseyin Gürpınar
Nefesli müzik aletleri ile ilgilenmektedir.
Son Ekledikleri: Hüseyin Gürpınar
Yorum Ekle
Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.