Bodrum`da Barok Müzik Rüzgarı
Kategori
Haberler
Yazan
Cavit Külebi
Eylül 22 2015
yazı boyutu
yazı boyutunu küçült
Yazı boyutu büyüt
0
Bodrum`da barok müzik rüzgarı... Üç gün sürecek 6. Barok Müzik Festivali 4 Eylül`de başlayacak.
Bodrum yaz aylarında giderek daha çok sayıda festivale evsahipliği yapmaya başladı. İşin güzel yanı, yaz boyu Bodrum`da gerçekleşen festivallerin çoğunda pop ya da fantazi gibi müzikler yerine uluslararası müziklerde oldukça başarılı konserlere sahne oluyor. Bodrum`un belki düzenli bir yaz & caz festivali yok -ki umarız o da olur- ama gerek Bodrum Kalesi`nde, gerek Gümüşlük`de ve farklı yerlerde yaz boyu sık sık caz konserlerine ilişkin haberler yapıyoruz. Sadece bu kadar da değil, Bodrum son bir-iki yıldır hem yaz, hem kış aylarında sürekli açık Pannonica gibi bir caz klübüne sahip, ayrıca, yine Gümüşlük`de her zaman caza yer veren en az bir mekan da var. Özel ya da sezonluk kimi farklı caz etkinliklerini daha saymadık.
Cazla ilgili durum böyle ama klasik müzikle ilgili çok daha geniş perspektifli projeler Bodrum yarımadasında yıllardan bu yana düzenli gerçekleşiyor. Hem de birden fazla sayıda... Daha yeni Turgutreis Marina`da Doğuş klasik müzik konserleri bitti, ondan önce, Gümüşlük de, yine festival günleri harika konserlere sahne oldu. Bodrum`un klasik müzik konusunda en sıkı çalışan derneği Karya Kültür ve Sanat Derneği Bodrum Belediyesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve THY’nin destekleriyle 4-5-6 Eylül 2015 tarihlerinde Bodrum Antik Tiyatro’da gerçekleşecek 6. Bodrum Barok Müzik Festival programını basına duyurdu.
Düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Gülderen Erdoğmuş, “Açılış konserimizi bu yıl Karya Türk Müziği Topluluğu ile yapacağız. Bu topluluğun sanat yönetmenliğini de devlet sanatçısı hocamız Prof. Fr. Nevzat Atlığ yapacak. Düzenlenecek konserin tüm repertuarlarını da hocamızın kendisi oluşturdu. Bu etkinlikteki Türk müziği repertuarları çok sıra dışı olacak. Çünkü çok fazla ifşa edilmeyen eserler ki genellikle Barok Dönem ve Barok Dönemin hemen sonrası. Yani 1600 ile 1800 yılları arasındaki Türk Müziği eserleri. Bunun içinde tabi çok kıymetli bestekarların eserleri de var; 3. Selim Han gibi, Dede Efendi gibi. 2012 PCE-Avrupa Şatolar birliğinin daveti üzerine Almanya’da farklı şatolarda konserler vermiştik, çok da başarılı geçmişti ve Alman basınında çok iyi kritikler yer almıştı. Bu yıl yine aynı proje kapsamında davet aldık ve 24-25-26-27 Eylül tarihlerinde Almanya’nın Coburg Beldesi’nde dört farklı şatoda dört farklı konser için hazırlanıyoruz. Konserlerden birisinin geliri Afrikalı yetim çocuklara gidecek olan yardım konseri. Turne kapsamında Opera Gala Konseri, Müzikal Gecesi düzenlenecek ve bu, Bodrum’da gerçekleştireceğimiz Venedik Karnavalının da turnesi olmuş olacak. Bodrum’a yerleşen ve sanat yaşamını burada sürdüren sanatçılar olarak, ülkemizi ve Bodrum’u temsil etmek hepimizi gururlandırıyor.” dedi.
Karsanat Derneği Başkanı Esen Demirci Deveci de festivalde emeği geçenlere ve destek olanlara teşekkür ederek “2009 yılından bu yana sürdürülen bu festivalin içinde yer almak benim için büyük bir mutluluk. Bu tür etkinlikleri sadece İstanbul’da değil Bodrum’da da bulabilmek, Bodrum’un sanatçısı için, müzik dinleyicisi için çok iyi bir fırsat. Ayrıca Barok müzik ile ilgili etkinliklerin Türkiye’de yapılabiliyor olması sanat vizyonumuzun da ne kadar geliştiğinin bir kanıtı diye düşünüyorum.” dedi. Avrupa Şatolar Birliği Başkanı Jürgen Erobel La Rochelle, Karsanat Derneği ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, Bodrumlu Barok sanatçılarını ülkelerinde ağırlayacak olmalarından dolayı da son derece memnun olduklarını kaydetti.
Üç gün sürecek festivale yerli ve yabancı on dokuz sanatçı konuk olacak. 4 Eylül’de Karya Türk Müziği Topluluğu`nun “Bir Hoş Sada” adını verdikleri açılış konseriyle başlayacak olan festival, 5 Eylül’de Karya Barok Topluluğunun “Venedik Karnavalı” adlı konseriyle devam edecek. 6. Bodrum Barok Müzik Festivali, 6 Eylül’de, Avusturya’dan Les Accords Extraordinaires Topluluğu`nun “Sıra Dışı Akorlar” adlı konseriyle son bulacak. Saat 21.00’de başlayacak konserlerin tümü halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.
Konserler hakkında bilgi:
Bir Hoş Sâdâ
4 Eylül açılış konserinde, Karya Türk Müziği Topluluğu ve solist Özge Eyüpoğlu sunacağı sıradışı bir repertuvarla seyirciyle buluşacak. Derneğin kurucu üyelerinden Prof. Dr. Nevzat Atlığ (Devlet Sanatçısı) tarafından seçilen program, ağırlıklı olarak 1600-1750 barok döneme denk gelen ünlü bestekarlarımızın eserlerini kapsıyor. Topluluğun diğer üyeleri kanun Safa Hastaoğlu, klasik kemençe Mehmet Yalgın, ney Kâşif Demiröz, ûd Tunca Yüksel, çello Serdar Gökmen, ritm sazlar Selçuk Yazıcı.
Venedik Karnavalı
Barok dönemin en önemli etkinliklerinden biri olan Venedik Karnavalı, Avrupalı aristokratların ve halkın görkemli maskelerin ardında buluştuğu ve kaynaştığı, görkemli dekor ve kostümlerle görsel efektlerin de kullanıldığı açık hava etkinlikleri, bu yıl Karya Barok Solistleri`nin sunacağı programın da içeriği. O dönemin Haendel, Vivaldi gibi ünlü bestecilerinin eserlerinin ilk icralarının gerçekleştiği karnavallarda, dönemin en ünlü sopranoları ve kastratları sahne almışlar.
Karya Baroque Soloists: Bu yıl topluluğa yeni katılan ve derneğin yeni başkanı mezzosoprano Esen Demirci Deveci, ulusal ve uluslararası şan yarışmalarında birçok ödülün de sahibi. 2009 yılında Siemens Şan yarışmasında aldığı 1.cilik ödülü ile aldığı davetlerle başta Almanya olmak üzere birçok operada sahne almış. Evlilik nedeniyle Bodrum’a yerleşen sanatçı yaşamını Bodrum’da sürdürüyor.
Topluluğun diğer üyeleri Kaan Buldular ve Nuri Harun Ateş, sıradışı kontrtenor sesleriyle farklı şan yarışmalarından ödülleri var. Topluluğa yeni katılan bir diğer üye, soprano Esra Özbir konser solisti olarak sanat yaşamını sürdürüyor. Sanatçılara İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestra şefi ve klavsen sanatçısı Paolo Villa ve barokcello ile Jörg Zwicker eşlik ediyor.
Şato Konserleri
Topluluğun solisti ve yönetmeni Gülderen Erdoğmuş: “2012 PCE-Avrupa Şatolar birliğinin daveti üzerine Almanya’da farklı şatolarda konserler verdik. Konserlerimiz çok başarılı geçti ve Alman Basını’nda çok iyi kritikler yer aldı. Bu yıl yine aynı proje kapsamında davet aldık ve dört farklı şatoda dört farklı konser için hazırlanıyoruz. Konserlerden birisinin geliri Afrikalı yetim çocuklara gidecek olan yardım konseri. Turne kapsamında OPERA Gala konser , Müzikal gecesi ve Bodrum’da gerçekleştireceğimiz VENEDİK KARNAVALIN’IN da turnesi olmuş olacak. Bodrum’a yerleşen ve sanat yaşamını burada sürdüren sanatçılar olarak, ülkemizi ve Bodrum’u temsil etmek hepimizi gururlandırıyor”.
Sıradışı Akorlar
İstanbul Avusturya Kültür ofisi, Austria Baroque Academy ve THY sponsorluğunda, Les Accords Extraordinaires topluluğu 6 Eylül kapanış konserinde seyirci ile buluşuyor. ABA ödüllü soprano Anna Magdalena Auzinger, ünlü klavsen sanatçısı Elke Eckerstorfer, barok çello sanatçısı Jörg Zwicker ve barok üflemelilerde Annemarie Podesser eşliğinde, Barok dönemin sıradışı divalarından Faustina Bordoni, konserin ana temasını oluşturuyor. Onun seslendirdiği eserler yanı sıra kendisine ithaf edilmiş eserlerin yer aldığı konser programında ünlü besteciler, Hasse, Haendel ve Benedetto Marcello’nun kantat ve solo eserlerine yer verilmiş.
Etiketler
Cavit Külebi
Saksafon tutkusu ilk günkü gibi devam etmektedir.
Son Ekledikleri: Cavit Külebi
Yorum Ekle
Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.