Saksafonu Hazırlayalım
Saksafonumuzun ağızlığını (bek) saksafonumuzun boyun kısmına narin hareketlerle takalım. Boyunluk üzerindeki mantar şerit kuru ise vazelin kullanmak suretiyle yumuşatabilirsiniz. Lakin, bu işlemi tükrüğünüzle yapmayınız; çünkü tükrük içeriği kimyasallar mantara uzun vadede zarar verebilir.
Saksafonumuzu çalmaya hazır hale getirmek için öncelikler ağızlığın (bek) üzerindeki bileziği çıkartalım. Kimi ağızlıklarda metalik bilezik (ligature) kimilerinde ise deri bilezik bulunur. Sıkıştırma vidasını gevşeterek çıkartalım.
Sıra kamışı ağızlığımıza yerleştirmeye geldi. Kamışı ağzımızda ıslatmaktan ziyade birbardak su içerisinde bekletmek daha kolay ve etkili olacaktır. Kamışı bileziğin içerisinden ağızlığın düz tabanına nazikçe yerleştirelim.
Kamışın ucu ile ağızlığın ucu aynı hizaya gelmelidir. Sıkıştırmaa vidası yardımıyla bileziği takalım.
Kamışın, ağızlığın ön çizgisinden ötede veya beride olması durumunda ses çıkartmanız güçleşecektir.
Saksafonun boyun kısmını, saksafona takmadan önce saksafonun gövdesi üzerindeki sıkıştırma vidasını gevşetin.
Daha sonra da saksafonun boyun kısmını narince saksafonun gövdesine yerleştirelim. Bu işlemi yaparken saksafonun gövdesinin üst kısmını genişletecek haraketlerden kaçının. Sıkıştırma vidasını da abartmadan sıkıştıralım.
Saksafonunuzu boyun kısmından tutarak taşımayınız. Aksi taktirde bağlantı noktası genişleme yapabilir ya da daireselliği bozulabilir. Bu da saksafonun boynu ile gövdesi arasında boşluk oluşturacaktır. Saksafonunuzun gövdesinin yere düşmesi de ayrı bir problem olacaktır.
Saksafonunuz çalışmaya hazır hale gelmiştir.
Hüseyin Gürpınar
Nefesli müzik aletleri ile ilgilenmektedir.
Son Ekledikleri: Hüseyin Gürpınar
Yorum Ekle
Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.