Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Joe Acheson ile Söyleşi

"Özel bir duyguyu takip etmek yerine içgüdülerimi dinlerim..."

Merhaba Mr. Acheson, sizden yeni bir albüm haberi beklerken "Reorchestrations" isimli bir remix albüm geldi. Gözlerimiz yollarda, yeni albüm ne zaman? Gelecek yıl mı?

Emin değilim. Çok sıkı çalışıyorum. Gelecek yıl bir şeyler olabilir ama ben "Reorchestrations"ı Hidden Orchestra`nın üçüncü albümü olarak kabul ediyorum. İçinde diğer sanatçıların orijinal parçaları olsa bile onların Hidden Orchestra tarzında kaynaşmış bir koleksiyon olması için çok uğraştım. Benim genel çalışma prensibim, farklı tarzlarda kısa bölümler yazarak ana motifleri kaydetmek üzerinedir ki sonra onları `sample`lar için kaynak materyaller olarak kullanarım. "Reorchestrations" albümü de çok benzer bir yöntemle yapıldı.

Sanırım remix albüm sadece vinil olarak yayınlandı ve yine bildiğim kadarıyla daha önce yayınlanmamış iki parça var yeni albümde, bu parçalar hakkında bilgi alabilir miyim?

Yo, hayır… "Reorchestrations" hem CD, hem vinil, hem de digitalde yayınlandı. Sadece vinil değil. O dediğin parçaların ilki benim diğer albümde arp çalan Mary Macmaster ile duo projemiz "Love and Reason" için yazılmış artan re-aranjemdi. İkinci parça Poppy Aykroyd`un 2013 tarihli albümü "Escapement"deki "Lyre" ve "Grounds" isimli iki parçanın "Lyre Grounds" olarak tek parçaya çevrilmiş halidir anlayacağın.

Bestelerinde güçlü bir aritmetik denge ve elektronik & akustik dokular var, peki, bu kompozisyonların içine duygusal akışı nasıl dahil ediyorsun?

Bilinçli olarak yaptığım bir şey değil. Bir çok kompozisyonun (bestenin) içinde çalışan güçlü, duygusal, gizli bir iplik var gibi görünür ama bu benim farkında olarak yaptığım bir şey değil. Ben, hiçbir zaman özel bir duygu yakalamayı veya belirgin bir şey hakkında yazmayı istemedim, sadece içgüdülerimi takip ettim ve bunu insanların yorumlamasını tercih ettim.

Doğaçlama müziği sevdiğini biliyorum, tümüyle doğaçlama bir albüm kaydetme ya da bir konser gerçekleştirmek gibi bir fikrin var mı? Mesela, Berlin konseri böyle bir konser miydi?

Doğaçlama müzik için iki yol vardır. İlki, stüdyoya müzisyenlerle girmek ve onlara muhtelif şekillerde doğaçlama yapmayı sormak ki bunu da belli kurallarla yapmanız lazım, belki bir müzik parçası üzerinde yine daha önce sözünü ettiğim o kısa parçalardan birini materyal gibi, bir çeşit başvuru kaynağı olarak kullanarak yeni bir şeyler yapmak. Sözünü ettiğin konser benim 2015 içinde gerçekleştirdiğim konser serisinden biriydi ve konserde Hiden Orchestra`nın konteksti kapsamında pek çok farklı şekilde konsere dahil ettiğim canlı elektronikler denedim. Full sayıda bir grup müzisyenle doğaçlama müzik yapması çok zor, herkesin kendi yerini bildiğine ve birbirlerine güvenmeleri lazım, örneğin, davul parçaları çok hassas çoğaltılmalı yoksa karmaşık katmanlar birbirine kilitlenir, iyi entegre olmaları gerekir. Sadece bir davulcuyla bazı denemelerim oldu ama orada bile aslında çok az malzeme canlı olarak oluşturuldu. Bu denemeler bana doğaçlama konusunda kendime izin verme bakımından çok faydalı oldu, bu konserlerden gerçekten zevk aldım. Sözünü ettiğim bu unsurları full bir grup konteksti içinde kullanmanın yollarını aramam için bana yardımcı oluyor.

Atmosferik bir müziğin var, bu sebeple, İstanbul gibi şehirler bestelerine etki eder mi?

Şehirlerdense doğadan daha fazla etkilendiğimi söylemem lazım ama yine de, geçmişte, İstanbul`da, Topkapı Sarayı`nın dışındaki park gibi yerlerde kayıtlar aldım. Aslında, bu konuda daha farklı neler yapabileceğimi görmek için birgün Türkiye`nin farklı yerlerini ziyaret etmeyi istiyorum.

Salon konserinde senin haricinde sahnede kimler olacak?

Bu turneyi keman ve piyanoda Poppy Aykroyd, davulda Jamie Graham, davul ve trombonda Tim Lane ve ben birlikte yapıyoruz, ayrıca, sahne görsellerinde bize Tom Lumen eşlik ediyor.

Okunma 3595 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Kasım 19 2015
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Hüseyin Gürpınar

Nefesli müzik aletleri ile ilgilenmektedir.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com