Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Akbank 25. Caz Festivali Katılımcı Sanatçılar

Akbank 25. Caz Festivali Katılımcı Sanatçılar.....

 

Manu Katché
Fildişi Sahillerinden gelen aile köklerinin kendisine kazandırdığı ritim yeteneğini akademik eğitimiyle birleştiren Manu Katché, ustalığını tüm müzik çevrelerine kabul ettirebilmiş ender sanatçılardandır. Dünyanın sayılı davulcuları arasında gösterilen sanatçı, caz kulvarı dışında Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Loreena McKennitt, Joe Satriani gibi efsanevi müzisyenlerin kült albümlerinde çaldı. Bu isimlerin yanısıra caz dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Jan Garbarek'in pek çok albümünde de yer aldı. Katché'nin Afrika ritimleri ile klasik davulu birleştirerek yarattığı çalış tarzı, piyano, bas ve nefeslilerin kendisini göstermesine geniş alan bırakmaktadır. Festivalin 25. yılında son albümünün ekibiyle sahne alacak olan Manu Katché'nin, kendisine eşlik edecek Norveçli kadın Double bassçı Ellen Andrea Wang'a özellikle dikkat! Manu Katché: Davul Jim Watson: Piyano Luca Aquino: Trompet Tore Brunborg: Saksofon Ellen Andrea Wang: Double Bass

 

Belle and Sebastian
İskoçyalı topluluk “Belle and Sebastian” Indie müziğin öncülerinden sayılmaktadır. Stuart Murdoch ve Stuart David tarafından kolej yıllarında müzik endüstrisi üzerine hazırladıkları bir projeyle kurulan grup bugüne kadar dokuz albüm yayınlamıştır. 1000 adet basılan ilk albümleri ardından aynı yıl  yayınladıkları İkinci albümleri, ünlü müzik dergisi “Spin” tarafından en iyi 100 albüm listesinde gösterilmiştir. Bu başarı ardından  hızla tanınmaya başlayan topluluk üçüncü albümleri ile “En İyi Yeni Grup” dalında Brit Ödülü kazanmıştır. Besteleri ile mutluluktan hüzne kadar pek çok duyguyu yaşatan “Belle and Sebastian”, etkileyici sahne performansları ile müzikten aldıkları keyfi dinleyicileri ile paylaşmaktan geri durmuyorlar. Stuart Murdoch: Elektro Gitar Stevie Jackson: Elektro Gitar Chris Geddes: Klavye  Richard Colburn: Davul Sarah Martin: Keman Bobby Kildea: Gitar

 

Lizz Wright
Amerikalı şarkıcı ve besteci Lizz Wright küçük yaşlarda kiliselerin gospel korolarında şarkı söyleyerek müziğe başladı. Piyano da çalabilen bu genç yetenek, caz ve blues sevgisine de erken yaşlarda kapıldı. Koro şarkıcılığına her zaman önem veren Wright, lise yıllarında kazandığı “Ulusal Ödül” ardından profesyonel kariyerine Atlanta merkezli bir vokal dörtlüsüne katılarak başladı. Dev plak şirketi Verve’nin dikkatini çeken sanatçı, 2003’teki ilk albümünden bu yana caz dünyasının en çok konuşulan yükselen yıldızıdır. Gospel kökenini hiç unutmayan sanatçı, Billie Holiday, Ella Fitzgerald gibi caz divalarının anma konserlerin baş yorumcularındandır. Albümleri listelerde üst sıralarda yer alan ve çok satanlar arasına giren Lizz Wright, kendine has kontralto sesiyle festivalin unutulmayacakları arasındadır.
Lizz Wright: Vokal Martin Kolarides: Gitar  Bobby Sparks: Klavye Nicholas D’Amato: Bas
Brannen Temple: Davul

 

Reis / Demuth / Wiltgen
  Reis / Demuth / Wiltgen, ülkeleri Lüksemburg gibi huzurlu ve zengin bir müzik yapmaktalar. Lise arkadaşı olan grup üyeleri, okul partisinde çalmak için bir araya gelir ve o günden beri müzikten kopamaz. Okul sonrası ayrılan yolları 2011’de yeniden buluşur. Geçen sürede piyanist Michel Reis ve davulcu Paul Wiltgen, kendilerine New York’da  sağlam bir ün yapmıştır. Eğitimci olmayı seçen kontrbascı Marc Demuth ise Portekizli şarkıcı Sofia Ribeiro ile sahne alır. Müziğin farklı türlerinde kazandıkları deneyimleri paylaşmak ve yeni eserler yaratmak için bir araya gelen üçlü, Amerikan ritim anlayışı üzerine Avrupalı bir bakışla müzik yapmaktadırlar. Ülkelerindeki sınırları zorlayan çok sayıda genç topluluktan biri olan topluluk, Lüksemburg caz sahnesini tanımanız için bir şans sunuyor.
Michel Reis : Piyano Marc Demuth: Kontrbas Paul Wiltgen: Davul

 

Ercüment Orkut - Low Profile
Uzun yıllardır birçok caz projesinde icracı, besteci ve aranjör olarak yer alan Ercüment Orkut, ilk solo albümü “Low Profile”ini festival dinleyicileriyle tanıştırıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve kompozisyon eğitimi gören Orkut, caz eğitimine Aydın Esen’le başladı. Tekniğini yurtdışında geliştiren sanatçı, besteleri ve icraları ile pek çok ödül kazandı. Fusion ağırlıklı ilk albümünde uzun süredir  beraber çaldığı Alper Yılmaz, Volkan Öktem ve Sarp Maden yer almaktadır. Albümünün prodüktörlüğünü yapan 3 Grammy ödüllü George Whitty, piyanist için “Vurucu cümleleri ve kendinden emin tuşesi kadar sahip olduğu müzikal anlayışla  Ercüment Orkut son birkaç yıl içinde yaptığım en favori keşiflerden biri” değerlendirmesinde bulundu.
Ercüment Orkut: Piyano Volkan Öktem: Davul Alper Yılmaz: Bas Sarp Maden: Gitar

 

Poppy Ackroyd
Festivalin Londralı konuklarından Poppy Ackroyd, tek başına verdiği konserlerinde iz bırakan performanslar sergilemektedir. Erken yaşlarda piyano ve keman eğitimi alan sanatçı bestecilik yönünü Edinburgh Üniversitesi’nde geliştirdi. Grubu “Hidden Orchestra” ile kendine has bir hayran kitlesi edindi. Sadece piyano ve keman kullanarak yaptığı ilk solo albümü  sanatçının narin ve karmaşık ruhunun özetidir. 2014’te yayınlanan ikinci albümü “Feathers”da harmonium, klavikord, klavsen, epinet gibi erken dönem tuşlu çalgıları kullandı.Albüm ve konserleri  piyano ve keman ağırlıklı olsa da Poppy Ackroyd’u farklı kılan çevresindeki tüm seslerden yararlanmasıdır. Trafik sesleri, enstrüman kapaklarının açılıp kapanması, tüm gürültüler onda ilham uyandırmaktadır. Sevgi, kayıp, umut ve göç hikayeleri dinleyebileceğiniz bu konser dinleyicide derin izler bırakacak.
Poppy Ackroyd: Piyano

 

Carmen Lundy
Carmen Lundy sadece güçlü bir vokalist değil, yüzden fazla şarkısı ile cazın en yaratıcı bestecilerindendir. Kariyerine genç yaşlarda Miami’de başlayan sanatçı, her yıl 25 Ocak’ın “Carmen Lundy Günü” olarak kabul edildiği bu kentin sevilen ve saygı duyulan bir temsilcisidir. Lundy’nin bugüne kadar yayınladığı 14 albümün çoğu caz listelerinde ilk 10'da yer aldı. Ray Barretto, Ron Carter, Kenny Kirkland gibi çok sayıda efsanevi müzisyenle çalışan sanatçının bestelerini Kenny Barron, Ernie Watts gibi ustalar da yorumladı. Dünyanın saygın eleştirmenlerinin hakkında sayfalarca övgü yazdığı Carmen Lundy, The Evening Standard'ın dediği gibi "Taklitçilerle dolu bu dünyada, gerçek bir caz şarkıcısı"dır.
Carmen Lundy: Vokal Victor Gould: Piyano Darryl Hall: Bas Jamison Ross: Davul

 

Moriarty
Moriarty, Fransız, Amerikan, İsviçre ve Vietnam  kökenli beş sanatçıdan oluşan müzikal bir kolektiftir. İsmini Jack Kerouac’ın ünlü romanı “Yolda”da yer alan Dean Moriarty’den alan topluluk, Amerikan ve İrlanda folku yanında Kurt Weill müzikallerine benzer şarkılar yazmaktadır. Büyük konser salonlarından, sokak köşelerine kadar her yerde çalmaktan keyif duyan Moriarty, ziyaret ettikleri şehirlerin kitapçılarında da duraklayıp akustik konserler verebilmektedir. Kırılgan ruhların umut ve sevgi hikayelerini anlattıkları şarkılarını tiyatral bir atmosfer içerisinde sunmaktadırlar. 2014 yılında döndükleri turneden sonra bavullarını ve not defterlerini açan topluluk bitmemiş parçalar ve  karanlık şarkı sözleriyle karşılaştılar. Bu zengin malzemeyi kullanarak yaptıkları son albümleri “Epitaph”la karşınızdalar.
Rosemary Moriarty: Vokal, Gitar Charles Moriarty: Dobro, Elektro Gitar Arthur Moriarty: Gitar, Piyano, Klavye, Geri Vokal Thomas Moriarty: Armonika, Akordeon, Temir Komuz Zim Moriarty: Kontrbas, Gitar, Arka Vokal

 

The Gaslamp Killer
Alternatif hip hop yapımcısı ve DJ'i “Gaslamp Killer”, çılgın performansı ve eşsiz seti ile bu lakabı fazlasıyla hak etmekte. Los Angeles'ın undergrand mekanlarında yetişen sanatçı, sahne şovlarıyla da elektronik müziği farklı bir seviyeye taşımakta. “Daima dansın yaşattığı enerji ve mutluluğun içinde oldum” diyen “Gaslamp Killer”, ödüllü parçaları yanında Türkçe funk ve rock parçalarından sample’lara da yer vermekten oldukça hoşlanmakta.

 

Oran Etkin: Gathering Light 
Oran Etkin müzik eleştirmenlerince son yıllarda yıldızı yükselen bir caz klarnetçisi olarak görülmektedir. Birden fazla enstrümanı ustalıkla çalabilen sanatçının “Zorbalık Karşıtı Müzik Projesi” ile Grammy’si de bulunmaktadır. Albümlerini farklı bir metodla yapmayı seçen Etkin, turnelerinde öncelikle yerel sanatçılarla bir araya geliyor; ardından geliştirdiği müzikal fikirlerle New York’a dönüp, grubuyla stüdyoya kapanıyor. Eğitimci kimliği de bulanan sanatçının çocuklarla yaptığı çalışmalar da hayranlıkla izlenmektedir. “Timbalooloo” adını verdiği metodla çocukların Herbie Hancock, Mozart ve Afrika Müziği gibi farklı türleri kolaylıkla ayırt etmelerini ve yorumlamalarını sağlamaktadır. Louis Armstrong’un hayatını değiştirdiğini her fırsatta yineleyen Etkin’in bir diğer hayranı olduğu klarnetçi Benny Goodman’a adadığı albümü 2015’de yayınlanacak. Oran Etkin: Klarnet Linda Oh: Bas Ziv Ravitz: Davul

 

Ester Rada
Ortadoğunun müzikteki yeni temsilcisi olarak görülen Ester Rada ilk kez ülkemizde… Yaşadığı coğrafyanın kozmopolitliğinden beslenen sanatçı, Etiyopya Cazı, funk, soul ve R&B’u incelikle birleştirmekte. 2013’te söz ve bestesi kendisine ait EP’si “Life Happens”ı yayınladıktan bir yıl sonra kendi adını verdiği ilk albümünü çıkaran Ester Rada’nın popülaritesi hızla arttı. Amerika, Kanada ve Avrupa’yı içeren turnesi boyunca Glastonbury Festivali gibi pek çok önemli festivalde sahne aldı. Sesinin Aretha Franklin’le olan benzerliği ile müzikseverleri oldukça şaşırtan genç şarkıcı için Alicia Keys, “İnanılmaz” yorumunu yapmakta. 20. yüzyıl müziğini etkileyen Nina Simone ve Ella Fitzgerald gibi Ester Rada da kendi çağının karizmatik seslerindendir. Ester Rada : Vokal Ben Hoze : Gitar Michael Guy : Bas Lior Romano : Klavye Gal Dahan : Saksafon  Inon Peretz : Trompet Maayan Milo : Trombon Dan Mayo : Davul 

 

Hercules & Love Affair 
New York’lu DJ Andy Butler’ın müzik projesi “Hercules & Love Affair”, elektronik ve dans alt yapılı parçaları sıra dışı vokallerle süsleyerek kendine özgü bir tarz yaratan özgün bir topluluktur. Anthony and The Johnsons’la tanınan Anthony Hegarty’nin etkileyici vokalleriyle hayat bulan çıkış parçaları “Blind’ ile hafızalara kazınan ve kült grup statüsüne yükselen topluluk, listelerde de büyük başarı elde etmiştir. 2014'de üçüncü albümü yayınlayan grup, disco’dan house’a, acid’den synth pop’a kadar uzanan geniş yelpazesiyle hayranları kadar eleştirmenleri de etkilemektedir.
Andrew Butler: Prodüktör Redhouane Braik: Vokal Stef Caers: Vokal  Constantin Zeileissen: Prodüktör

 

Ali Perret’s DUDU
DU.DU, Anadolu'nun acılı sesi ve New York'un çok kültürlü kaotik sesinin kaynaşmasıyla oluşan müzikal bir anlatımdır. Erivan'lı dünyaca ünlü duduk ustası Suren Asatryan ve İstanbul'lu caz piyanisti Ali Perret tarafından hayata geçirilen bu müzikal oluşum, farklı kültürlerin barış içinde kardeşçe yaşamasının frekanslarını yaymayı amaçlamaktadır. Ali Perret’s DU.DU konserlerinde, binlerce yıllık Anadolu kültürünün sentezi olan türküler, batının çağdaş armonisiyle birleşerek evrensel yeni bir dil oluşmaktadır. Ali Perret'in konserler için yazdığı besteler ve Suren Asatryan’ın titizlikle seçtiği Anadolu türkülerinin çağdaş düzenlemeleri yanında doğaçlamalar da grubun repertuarını oluşturmaktadır. Usta sanatçılara, Aziza Mustafa Zadeh ile de çalışan perküsyon ustası Berkant Çakıcı ve dünyaca bilinen bir besteci olan Yunanlı kontrbascı Apostolos Sideris  de katılmaktadır. Ali Perret: Piyano, Kompozisyon ve Düzenleme Suren Asatryan: Duduk Apostolos Sideris: Kontrbas Berkant Çakıcı: Perküsyon Misafir Sanatçı Oğuz Büyükberber: Bas Klarinet

 

Midnight Sessions: Dj Maestro
“Cazın dansla buluştuğu yer” tanımı DJ Maestro için yapılan belki de en doğru tanımlamadır. Hollanda'lı ünlü caz DJ'i Martjin Barkhuis (sahne adıyla DJ Maestro) cazın en önemli plak firması Blue Note'un kayıtlarını mixslemesi ile tanımaktadır. Bu kayıtlar için 9 platin plakla ödüllendirilen bu efsanevi DJ, funk, caz, latin ve elektronik müziği harmanlayarak dünyanın pek çok önemli festivalinde, büyük kalabalıklar önünde yer aldı.
Midnight Sessions: Dj Maestro performansı Sinkane konseri kapsamındadır.

 

Cass McCombs
Cass McCombs öykülerini telaşsız anlatmayı seçen Kaliforniyalı bir kent ozanıdır. Müziği her ne kadar rock ,blues, folk, saykodelik, punk ve country karışımı olsa da tüm bu kardeş türler aslında şarkı sözlerinin öne çıkmasını sağlayan birer yardımcıdır. Bugüne kadar yedi albüm ve bir EP’si bulunan sanatçının 22 şarkılık son albümü küçük bir çocuğun otorite karşıtı diyaloglarından alıntılar da içermektedir. Eleştirmenler Cass McCombs’un müziğini  “insan hassasiyetinin ikiyüzlülüğünü sakince ve esrarlı bir şekilde anlatmakta” diyerek övmektedir. Farklı görsel sanatçılarla kurduğu etkileşimi internet sitesine de taşıyan McCombs, karakterini yansıtan bir fontu takipçileriyle paylaşarak şarkı sözleri dışında da dinleyicilerinin yaşamlarında iz bırakmak ister gibidir. Cass McCombs: Vokal, Gitar Dan ‘Buddy’ lead: Gitar Otto Hauser: Davul Jon Shaw: Bas Gitar, Vokal

 

 Jülide Özçelik
Evrensel standartlarda Türkçe sözlü müzik yapma fikriyle yola çıkan  Jülide Özçelik, “Jazz İstanbul Volume-1” adlı ilk albümünü yayınladığında, sadece caz çevrelerinin değil, geniş bir dinleyici kitlesinin de takdirini toplamıştı.” Genç şarkıcı Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Nükhet Ruacan ile çalışarak Vokal Performans Bölümü’nden mezun oldu. Çalışmalarında halk türküleri yanında kendi bestelerini de yorumlayan sanatçı  ilk albümüne gösterilen yoğun ilgi nedeniyle yine tüm düzenlemeleri Cem Tuncer'e ait “Jazz İstanbul Volume-2”yi yayınladı. Jülide Özçelik sadece caz değil, iyi müzik yapmak arzusuyla çıktığı kariyer yolculuğunda birçok yerel ve uluslararası festivalde konserler verdi. Festival kapsamında Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konserinde kendisine ülkemizin önde gelen caz müzisyenleri eşlik edecek. Jülide Özçelik : Vokal Cem Tuncer : Gitar Ercüment Orkut: PiyanoEfecan Tuncer: Bas Ediz Hafızoğlu: Davul

 

Mode XL
2003 yılında Hammer Müzik'ten "Altın Jak" adlı ilk albümünü piyasaya süren ikili Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenlenen hip hop gecelerinde sahne alarak geniş kitlelere seslenmeye başladı ve 2005'de ikinci albümleri “Serseri Serbest Stili”ni yayınladı. 2008'de “Militanz” adındaki üçüncü albümünü yayınlayan grup geçtiğimiz sene Sony Müzik ile anlaşarak dördüncü albümleri “Mevzu Makamı” yayınladı. Reggae tınılarından, rock ritimlerine, birbirinden farklı müzik türlerinden detaylara yer veren ikili, bilinen hip hop müziğini farklı bir platforma taşımak üzere Akbank Caz Festivali’nde yer alıyorlar. E. Yasin Vural: Vokal Evren Barış: Vokal Tolga Böyük:  Arka Vokal, Gitar Serter Karadeniz: Davul Eralp Güven: Davul Tufan Aydın: Bas Gitar

 

Önder Focan - Standard A La Turc
Standard A La Turc, “Caz müzisyenleri ülkelerindeki popüler şarkıları caz standartı yapıyorsa, biz neden yapmayalım?” düşüncesiyle kuruldu. Topluluk, pop, halk müziği, Türk sanat müziği ve arabesk türlerinde “Uzun İnce Bir Yoldayım, Yiğidim Aslanım, Lal” gibi hafızalarımızda yer edinmiş şarkıları caz disiplini içinde yeniden yorumlamaktadır. Önder Focan, Batuhan Şallıel, Kağan Yıldız, Ferit Odman gibi ülkemizin önemli caz müzisyenlerinden kurulu Standard A La Turc, ilk albümünü 2001 yılında kaydetti. Yurt içi ve yurt dışı pek çok festivale katılan topluluğun düzenlemeleri övgüyle karşılanmaktadır. “Neyin değil, nasıl çalındığının” önemine inanan Standard A La Turc, konserlerinde dinleyicileri için her zaman sürprizler sunmaktadır.
Önder Focan: Gitar Batuhan Şallıel: Saksafon Kağan Yıldız: Kontrbas Ferit Odman: Davul

 

Ece Göksu
Müzisyen bir aileden gelen Ece Göksu erken yaşlarda müzik eğitimi almaya başladı. Hacettepe ve Mimar Sinan  Üniversitelerinde klasik piyano eğitimi alan sanatçı bu yıllarda caza ilgi duydu. İlk caz grubunu üniversite yıllarında kuran Göksu, kısa zamanda caz kulüplerinde ve konser salonlarında sahne aldı. İstanbul, Ankara ve Akbank Caz Festivali gibi birçok festivalde yer alan sanatçı ABD, Budapeşte ve Dubai’de de konserler verdi. Kazandığı burs ile William Paterson Üniversitesi’nden caz vokal yüksek lisansı da yapan Göksu, burada Nancy Marano, Cecil Bridgewater ve Mulgrew Miller gibi isimlerle çalıştı, Kurt Elling’in workshoplarına katıldı. İlk solo albümü ‘Masal’ın ardından 2014 yılında Neşet Ruacan'la ikinci albümünü yayınladı. Ece Göksu: Vokal Can Çankaya: Piyano Kağan Yıldız: Kontrbas

 

David Sanborn Electric Band 
David Sanborn 70'lerden beri çağdaş müziğe yön veren saksafonculardandır. 24 albüm yayınlayan sanatçı, sekiz altın ve bir platin albüm sahibidir, altı kez de Grammy Ödülü’nü kazandı. Rock ve pop müziğinde saksafonunun kullanılmasında öncü olan Sanborn, Stevie Wonder, David Bowie ve Paul Simon’un albüm ve konserlerinde yer almıştı. 1975 yılında solo çalışmalarına başladı, 1981 yılı albümüyle ilk Grammy’sini kazandı. 1983’de büyük başarı kazanan “Backstreet” albümünde Jack DeJohnette, Bill Frisell, Charlie Haden, Kenny Barron, Christian McBride, Eric Clapton gibi ünlüler yer aldı. TV ve radyo programlarıyla da caz severlere ulaşan sanatçı her yeni projesinde yaratıcılığını aşmaya çalışan bir ustadır. David Sanborn kurduğu son topluluğu “David Sanborn Electric Band”le sahne aldığı tüm festivallerde iz bırakan konserler verdi. David Sanborn: Saksafon Ricky Peterson: Klavye Nicky Morach: Gitar Andre Berry: Bas Chris Coleman: Davul

 

The John Scofield & Joe Lovano Quartet 
Lovano ve Scofield 20 yıl aradan sonra bir araya geldiklerinde caz dünyasında heyecan yaratmışlar, çok sayıda festivale davet edilmişlerdi. Usta sanatçılar bu kez ülkemizdeki hayranları için aynı sahneyi paylaşıyor. Gitarist John Scofield, virtüözlüğü yanında çağdaş cazın en önemli bestecilerindendir. Miles Davis grubuna davet edilmesiyle başlayan kariyeri boyunca Pat Metheny, Charlie Haden, Herbie Hancock, Bill Frisell, Brad Mehldau gibi ustalarla çok sayıda konser ve albüm çalışmaları yapmıştır. Grammy ödüllü tenor saksafoncu Joe Lovano içinse "en büyük İtalyan tenoru Pavarotti değil Lovano'dur'' yorumları yapılmaktadır. Çok sayıda ödüle sahip sanatçının 27 albümü bulunmaktadır. Berklee Müzik Akademisi'nde kürsü başkanlığı da yapan Lovano, cazın saygı duyulan saksafoncuları arasındadır. Bu iki ismin  performansını kaçırmamak için festival programını mutlaka takip edin. John Scofield: Gitar Joe Lovano: Tenor Saksafon Ben Street: Kontrbas Bill Stewart: Davul

 

Susanne Sundfør
İskandinav sanatının kendine has ruhunun müzikteki en belirgin temsilcilerinden Susanne Sundfør 6. stüdyo albümü “Ten Love Songs‘ turnesi kapsamında festivale konuk oluyor. Müziğe hobi olarak başlayan Norveçli sanatçı 2006 yılında listelerde 3 numaraya kadar yükselen single’ı ile dikkatleri üzerine çekti.  Bir yıl sonra kendi adını verdiği ilk albümünü yayınlayan Sundfør’un bugün 6 albümü bulunmaktadır. Melonkoliyi bestelerinin temeli yapan günümüz elektro-pop sanatçılarının en popülerlerinden olan Susanne Sundfør, M83 gibi kült gruplarla yaptığı işbirlikleri ile de göze çarpmakta. Bob Dylan, Freddy Mercury, Depeche Mode, Radiohead gibi birbirinden farklı müzisyenlerden etkilendiğini gizlemeyen sanatçı son albümünde “şiddet”i vurgulamak istese de cümleleri yine aşk ve ilişkilere odaklanmış. Susanne Sundfør: Vokal, klavye, gitar Gunhild Kristoffersen: Vokal, klavye Megan Kovacs: Vokal, klavye Gard Nilssen: Davul

 

Kuára Duo 
Davulcu Markku Ounaskari ve piyanist Samuli Mikkonen, ülkeleri  Finlandiya’dan taşıdıkları kültürel mirası çağdaş cazın notalarına dökmeyi başarabilen ender sanatçılardandır. Çok sayıda ödüle sahip olan ikili 15 yıldan uzun bir süre boyunca caz dünyasında farklı gruplarda yer aldılar. Ounaskari ve Mikkonen, 2007’de “Kuára” adını verdikleri oluşumu hayata geçirmek için bir araya geldiler.  Toplulukları zaman içerinde farklı müzisyenleri barındırsa da bir süre sonra ilk dönemlerine geri döndüler. 2010 yılında ECM tarafından yayınlanan ilk albümleri dinleyenlerde, “gece yolculukları gibi” derin ve imge yüklü duygular uyandırmaktadır. Finlandiya’nın en prestijli ödülü “Emma”yı kazanan bu albüm ardından ABD ve Avrupa turnesine çıkan sanatçılar halen dünyanın dört bir yanında başarılı konserler vermeye devam etmekteler.  Markku Ounaskari : Davul Samuli Mikkonen : Piyano

 

Şirin Soysal Sings Kurt Weill
1980 Viyana doğumlu Şirin Soysal, çocukluğunu bir çok Avrupa şehrinde geçirdikten sonra, Dublin Trinity College'in tiyatro bölümünden mezun oldu. Dublin’de ayrıca sinema üzerine yüksek lisansını tamamladı. Mustafa Yurdakul, Tamara Nizhnikova ve Randy Esen gibi değerli hocalar ile sesini eğitti. 2011’de çıkardığı Bir Şeyler Var adlı ilk albümü, 'kara kabare' diye adlandırdığı özgün tarzıyla, türk müzik eleştirmenlerince övüldü. Art-rock ve art-pop türlerinde gezinen ikinci albümü Ziyaret 2013'te çıktı ve yine farklı aurasıyla ilgi topladı. Yurtiçi ve yurtdışı müzik festivallerinde ve etkinliklerinde yer alan Soysal, Washington D.C.'de Ertegün Caz Serisi'ne davet edilen ilk türk sanatçı oldu. Piyanist Adem Gülşen ile başlattığı "Sings Kurt Weill" projesiyle, Marlene Dietrich ve Ute Lemper denildiğinde ilk akla gelen besteci, kabare müzikleri üstadı Kurt Weill'ın şarkılarını yorumluyor. İkiliye vurmalı çalgılarda Erdem Göymen eşlik edecek. Şirin Soysal : Vokal Adem Gülşen : Piyano Erdem Göymen: Davul

 

Marc Sinan Oğuz Büyükberber Duo 
Amsterdam merkeziyle Avrupa’da mekik dokuyan bas klarnet virtüözü Oğuz Büyükberber ve Berlin’li gitarist besteci Marc Sinan, İstanbul’da ilk kez aynı sahneyi paylaşıyor. Usta sanatçılar farklı müzikal alt yapılarına rağmen çağdaş ve geleneksel ögelerin müziklerine doğal bir şekilde yansımasında buluşuyorlar. İkili müzikal geçmişlerinde birçok farklı projede bir araya geldiler. Marc Sinan’ın 2013 yılında cazın en önemli plak firması ECM’den yayınlanan “Hasretim” adlı albümünde de yer alan Oğuz Büyükberber’in gerek solo gerekse konuk sanatçı olarak onlarca albümü bulunmaktadır. Kompozisyon ve doğaçlamalarında kullandıkları grafiksel yol haritalarını elektroniklerle de destekleyen sanatçılar festivalde yeni repertuarlarıyla karşınızda olacaklar.
Marc Sinan: Gitarlar, Elektronikler Oğuz Büyükberber: Klarnetler, Elektronikler

 

Tingvall Trio
Avrupa cazını takip edenlerin ülkemizde konser vermelerini uzun süredir beklediği Hamburg çıkışlı Tingvall Trio bu seneki programın güçlü isimlerinden. Topluluk bugüne kadar her biri heyecanla karşılanan dört albüm yayınladı. Almanya’nın prestijli Echo Jazz ödülünü ise üç kez kazandı. Efsanevi caz üçlüsü Esbjörn Svensson Trio ile karşılaştırılmaktan rahatsızlık duymayan Tingvall Trio, durdurulamaz enerjileriyle çağdaşlarından çok farklı bir yerde durduklarını gösterdiler. Bestelerini pop ve rockla birleştirmekten korkmayan topluluk, genç dinleyicilerin ilgisini çekmeyi başarıyorlar. Berlin, Moskova, Varşova, San Javier, Johannesburg,  Stutgart, Stokholm ve Roma Caz Festivalleri gibi önemli festivallere davet edilen Tingvall Trio, dünyaca ünlü caz klüplerinde sıkça sahne alıyor. Martin Tingvall : Piyano  Omar Rodriguez Calvo : Kontrbas Jürgen Spiegel : Davul

 

Dave Douglas Quintet 
Dave Douglas  bildiği yolda ilerlemekte çekinmeyen avantgarde bir jazz trompetçisi olduğu kadar müzik dünyasının aranan virtüözü olarak Suzanne Vega’dan Sheryl Crow’a, John Zorn’dan Patricia Barber’a kadar çok sayıda sanatçı ile çalışmıştır. Ünlü caz dergisi Down Beat tarafından defalarca  “Yılın Caz Sanatçısı, Yılın Caz Albümü ve Yılın Caz Trompetçisi” seçilen Amerikalı sanatçı, 43 albümüyle oldukça üretken bir bestecidir. Caz, klasik müzik, folk, elektronik ve klezmer müziğini bestelerinde ustalıkla harmanlayan Dave Douglas, 2015 yılı albümü “High Risk”i heyecan verici bir elektro-akustik grubuyla kaydetmiş. Albümü hakkında “Kendinizi risk altında hissetmenizi istedik” diyen usta trompeçinin bas, davul ve DJ’den oluşan grubuyla vereceği konser, müzikte yeni şeyler arayanlar için ideal. Dave Douglas: Trompet Jon Irabagon: Saksafon Matt Mitchell: Piyano Linda Oh: Bas Rudy Royston: Davul

 

Sinkane
Londralı şarkıcı Sinkane, dünya müziklerinin cazla kaynaşmasının en somut ve renkli örneğidir. Müzik kariyerini Amerika’da sürdüren sanatçı, Sudan popunu free caz ve funk rockla birleştirerek köklerine her zaman sadık kaldığını gösterdi. Damon Albarn, David Byrne, The Lijadu Sisters, Money Mark gibi fenomen şarkıcılarla sahne alan sanatçı cazla en fazla haşır neşir olmuş bestecilerden. Dinleyeni hipnotize eden bas ve ritim sesleri üzerine melodik besteler üretmekte usta olan Sinake, dansseverlerin de günümüzdeki gözdesidir. Festivalde son LP’si “Mean Love”dan şarkılar sunacak olan Sinkane, her biri ayrı bir virtüöz olan grup arkadaşları önünde kalabalıkları güçlü vokali her zaman etkilemektedir. Ahmed Gallab: Vokal, Klavye, Gitar Jonnny Lam: Gitar, Pedal Steel, Geri Vokal Ish Montgomery: Bas, Arka Vokal Jaytram:  Davul, Arka Vokal

 

Social Inclusion Band
Sanat-çı Engel Tanımaz sloganı ile yola çıkan Düşler Akademisi müziğin dünyayı değiştirme gücüne inanıyor.  Engelli ve engelsiz gibi dışlayıcı tutumlara karşı da bünyesinde kurulan SIB herkes için ve herkes ile birlikte sahneden barış, tolerans, farklılıklara saygı, engelsiz ve eşit yaşam hakları çağrısı gönderiyor. Kuruluşundan beri Kerem Görsev, Sibel Köse, Baki Duyarlar, Çağlayan Yıldız, Cem Tuncer,  Serdar Öztop yanı sıra Baba Zula, Kolektif İstanbul gibi gruplarla bir çok festivalde birlikte sahne aldı. Social Inclusion Band sizi melodi okyanusunda yüzmeye çağırıyor ;gelin müziğin gücünü dünyayı değiştirmek için kullanalım..."

 

David Murray Infinity Quartet featuring Saul Williams, Fantastico Negrito & Craig Harris 
Grammy-ödüllü caz müzisyeni David Murray'in bundan tam 25 sene önce, 1990 yılında Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarete Mehmet Uluğ önayak olmuştu. Murray, sonradan yakın dost olduğu Uluğ'un 2013 yılında vefat etmesinin ardından onun anısına üç bölümden oluşan bir süit besteledi. "Mehmet Uluğ Suite", ilk olarak David Murray ve Infinity Quartet tarafından Uluğ'un kurucularından olduğu Babylon'da bu yıl Mart ayında seslendirildi. Bu performansta ortaya çıkan müzik öyle güçlü ve anlamlıydı ki yeni bir albüm projesine dönüştü. Prodüktörlüğünü, Norah Jones ve Gregory Porter gibi isimlerle çalışan Brian Bacchus'un gerçekleştireceği albümün kaydı, Akbank Caz Festivali konserinden önceki hafta İstanbul’daki Babajim İstanbul Stüdyoları’nda yapılacak. "Mehmet Uluğ Suite" ile birlikte bu albümde yer alan David Murray’in Butch Morris anısına bestelediği eser ve Pozitif’e itafen düzenlediği Sun Ra parçası, David Murray'in Akbank Caz Festivali'nde vereceği konserin de repertuvarını oluşturacak. David Murray: Saksafon Orrin Evans: Piyano Jaribu Shahid: Kontrbas Nasheet Waits: Davul Craig Harris: Trombon Saul Williams: Vokal  Fantastico Negrito: Vokal 


Squarepusher
Squarepusher, bas gitarcı olarak da tanınan Tom Jenkinson’ın sıradışı bir projesidir. Cazdan ilham alan elektronik müzik bestecilerinin en önemlilerinden olan İngiliz sanatçının 16 albümü bulunmaktadır. Multi enstrümantalist Jenkinson’ın bas tekniği efsanevi caz basçısı Jaco Pastorius’la karşılaştırılmaktadır. Sanatçının gerek solo bas performansları gerekse 78 gitar, 22 davul ve sayısız klavyeden oluşan robot müzisyenlerle yer aldığı konserler yoğun ilgi görmektedir. “Squarepusher“ etiketiyle fusion jazz ile drum 'n' bassı birleştirerek yarattığı besteler en katı cazseverlerin bile elektronik müziğe olan bakışını değiştirebilmektedir. Özel bir bilgisayar yazılımıyla yaptığı son albümü “Damogen Furies”  turnesi kapsamında festivalde yer alacak Squarepusher, müziğin sadece bugünü değil, geleceğini de sergileyecektir.

 

Get The Blessing
Sahnede yüzlerini gizleyerek farklı tarzları ile dikkat çeken Get The Blessing, uluslararası müzik arenasında geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Doksanların kült grubu Portishead’den tanıdığımız Jim Baar ve Clive Deamer da içinde yer aldığı bu sıradışı İngiliz topluluk beş albüm yayınladı. Rock ve cazın mükemmel bir şekilde harmanlandığı bestelerinde “punk” enerjisinin epeyce hissedildiği GTB için eleştirmenler, "çağdaş cazın ağır topları” demektedirler. Topluluk son albümleri “Loe&Antilop”ı “4 günlük kayıt, 3 yıllık sahne performansı ve 12 yıllık çay ve cin tüketiminin doruk noktası” diyerek tanıtmakta. Get The Blessing’in kolaylıkla sınıflandıramayacağınız neşeli, alaycı, sarsıcı ve şaşırtıcı müziklerini belki her yerde dinleyebilirsiniz ama gerçek yüzlerini görmek için konserlerine gitmelisiniz. Jake McMurchie : Saksafon Pete Judge : Trompet Clive Deamer : Davul Jim Barr : Bas

 

Midnight Sessions: Analog Africa Soundsystem
Afrika ve Latin Amerika müziklere odaklanan plak şirketi “Analog Africa” 60'lı ve 70'li yıllara ait, kolayca ulaşamayacağınız funk ve saykodelik parçalardan oluşan bir bir setle karşınızda.  Midnight Sessions: Analog Africa Soundsytem performansı Hercules & Love Affair konseri kapsamındadır.

 

 

 

Midnight Sessions: Chris Tofu (Shangri Las- Electro Swing Club) 
Dünyanın ilk elektro swing DJ'i olan Chris Tofu,  1920-60 arası döneme odaklandığı seti ile Glastonbury, Sydney ve İstanbul Caz Festivallerinde yaptığı gibi dans severleri cazın temel ritmi swingle coşturuyor. Midnight Sessions:  Chris Tofu (Shangri Las- Electro Swing Club) performansı Get The Blessing konseri kapsamındadır.

 

 

Kerem Görsev Quartet
Ülkemizin usta  caz piyanistlerinden Kerem Görsev, Kağan Yıldız ve Ferit Odman'dan oluşan triosuna, beğenilen saksafonist Engin Recepoğulları’nın da eklenmesi ile sahne alıyor. 1995 senesinden günümüze kadar 15 albüm kaydı yapan sanatçı, trio için düzenlediği bestelerinden, filarmoni orkestrası aranjmanlarına kadar akustik caz müziğinin farklı formatlarını dinleyenleri ile paylaştı. New York, St Petersburg, Londra, Prag ve İstanbul'da yaptığı kayıtlar, ülkemizde caz müziğinin geniş bir dinleyici topluluğuna ulaşmasını sağladı. Pescera, Vilnius , Umbria ve Marciac Jazz gibi prestijli sahnelerde çalan Görsev, ünlü müzik televizyonu Mezzo TV için de performans sergiledi. Son kaydını iki Grammy ödüllü sanatçı Ernie Watts’la yapan sanatçı, kendi bestelerinden oluşan repertuarıyla festivalde yer alacak.

Kerem Görsev: Piyano Kağan Yıldız: Kontrbas Ferit Odman: Davul Engin Recepoğulları: Saksafon

 

 İstanbul Gençlik Caz Orkestrası
İstanbul Gençlik Caz Orkestrası, Türkiye’de cazın en eski kurumsal destekçilerinden biri olan Akbank ile caz müziğini bir eğitim kurumunun çatısı altında akademik değerler çerçevesinde ele alan Bahçeşehir Üniversitesi’nin eş sponsorluğunda hayata geçirildi. Şefliğini piyanist, besteci ve eğitmen Baki Duyarlar’ın üstlendiği orkestra Türk cazının gelişimi için yeni kapılar aralamayı, genç yetenekler için farklı olanaklar sağlamayı ve Türk bestecilerinin özgün bestelerini caz dinleyicileri ile buluşturuyor. Cazın en temel grup formatlarından biri olan ‘big band’ oluşumu üzerine şekillenen orkestrada yaşları 19 ile 25 arasında değişen 17 müzisyen yer alıyor. İstanbul Gençlik Caz Orkestrası konserini 28 Ekim Çarşamba günü 25. Akbank Caz Festivali kapsamında Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriyor olacak.

 

Korhan Futacı ve Kara Orkestra
Korhan Futacı ve Kara Orkestra, organik bağlarla birbirine kenetlenmiş zengin orkestral dokuyu yaratırken yüksek bilinçli bir makine gibi çalışıyor, İstanbul'un kendine has kaosunu ve deliliğini çok renkli müzikal bir hikayeye dönüştürüyor. Her biri birbirinden farklı bir ritüele dönüşen Korhan Futacı ve Kara Orkestra konserleri izleyicilerine alemler ötesi deneyimler yaşatıyor.
Korhan Futacı: Saksafon ve Vokal Gökhan Şahinkaya: Bas Gitar Barlas Tan Özemek: Elektro Gitar ve Geri Vokal Samad Kamali: Tuşlu Çalgılar Berke Can Özcan: Davul / Ve misafirler...

 

 

Aaron Goldberg Trio  
Amerikalı müzisyen Aaron Goldberg  stiliyle günümüzün takip edilen caz piyanistlerindendir.  Saygın caz okullarının ve kulüplerin olduğu Boston’da büyüyen sanatçı ilk gençliğinde Kenny Barron gibi efsane piyanistleri izleyerek cazla tanıştı. New York’da geçirdiği kısa sayılabilecek müzik eğitimi sırasıda Avishai Cohen, Roy Hargrove ve Brad Mehldau’yla tanıştı. Kariyeri boyunca Betty Carter, Joshua Redman, Wynton Marsalis, Kurt Rosenwinkel gibi ustalarla sahne aldı. Goldberg’in bugüne kadar yayınladığı 5 albümde de aynı ekiple çalması onun en önemli özelliğidir. Bascı Reuben Rogers ve davulcu Eric Harland olan beraberliğini “Benim, Reuben’in veya Eric’in müziği değil, bizim müziğimiz” olarak yorumlamaktadır. Sanatçı eleştirmenlerce övgü alan son  albümü “The Now”un turnesi kapsamında festivalde yer alacaktır. Aaron Goldberg: Piyano Reuben Rogers: Bas Gregory Hutchinson: Davul

 

Elif Çağlar 
Huzur ve mutluluk veren sesi kadar etkileyici sahne performansıyla da çok sayıda hayranı bulunan Elif Çağlar, cazla ilk tanışanlarda bile hayranlık uyandırma becerisine sahip ender sanatçılardandır. Bilgi Üniversitesi’nde caz kompozisyonu eğitimi alan Çağlar, "Roxy Müzik Günleri" birincisi grubu "Bagdat Avenue" ile "1-10" isimli bir albüm çıkardı. Lisansüstü eğitim aldığı New York "The Aaron Copland School of Music"ten ödülle mezun olan ilk Türk oldu. Geniş kitlelerce beğeni toplayan  "M-U-S-I-C" isimli ilk albümü, ülkemizde bir kadın caz vokalistinin tüm söz, müzik ve aranjmanlarını yazdığı, ilk İngilizce albümdür.  İkinci albümü “MISFIT”te kendisine dünyaca ünlü caz müzisyenleri eşlik etmiştir. Elif Çağlar: Vokal Çağrı Sertel: Klavye Volkan Hürsever: Kontrbas Ediz Hafızoğlu: Davul

 

Okunma 4417 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Ekim 15 2015
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Cavit Külebi

Saksafon tutkusu ilk günkü gibi devam etmektedir.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com