Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

12. İstanbul Bach Günleri Beşiktaş`taki Deniz Müzesi`nde

Bu yıl onikincisi gerçekleşecek geleneksel Bach İstanbul`da konserleri hep farklı konser mekanlarıyla dikkat çekmişti.

Bu kez de öyle olacak. Büyük bir yenileme ve değişimden geçerek modern bir müzeye dönüşen Beşiktaş`taki Deniz Müzesi kültür etkinlikleri ve konserlere de ev sahipliği yapmaya başladı. Tarihi müziğin dünyadaki en önemli isimlerini İstanbul’a getiren ve Avrupa`da en dikkat çeken festivallerinden biri haline gelen "İstanbul Bach Günleri" 2 Ekim - 31 Kasım tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak.

Avrupa`nın en eski Barok müzik topluluğu Hortus Musicus İstanbul`a geliyor.“Bach Günleri” 2 Ekim saat 20.00’de ünlü Estonyalı topluluk Hortus Musicus’un vereceği konserle başlayacak. Deniz Müzesi’nin ilk defa ev sahipliği yapacağı bu konserde Avrupa’nın en eski Barok müzik topluluğu olan Hortus Musicus, Barok ve Barok öncesi dönemden örnekler sunacak. Her zaman bulamayacağınız bu repertuvarı kaçırmayın.


12. “Bach Günleri”, Moskova Virtüözleri’ne de şeflik yapmış olan ünlü Rus piyanist Konstantin Lifschitz, dünyanın en iyi org ve klavsen virtüözlerinden biri olan Benjamin Alard, İstanbul’daki her konseri heyecan yaratan ve biletleri günler öncesinden tükenen sihirli viyolonselci Jiri Barta ve daha birçok sürpriz ismi ağırlayacaktır.

2 Ekim Hortus Musicus konseri dışındaki konserler Kasım ayına ertelenmiştir. Kasım ayı programı ayrıca duyurulacaktır.

43 yaşındaki Hortus Musicus`un uzun ömürlü başarısının sırrı ne?

Avrupa’daki en eski Barok öncesi müzik topluluğu, Tallinn merkezli Hortus Musicus bu sene 43. yaş gününü kutluyor. Hortus Musicus uzun geçmişi boyunca, Gregoryen korolardan 18. yüzyılın büyük Barok bestecilerine kadar Avrupa’nın bütün müzik tarihini katetti. Erken dönem müziğinde Hortus Musicus’un repertuvarında yer almayan herhangi bir tür ya da dönem yoktur denebilir.

Hortus Musicus’un bu kadar uzun ömürlü olmasının sebebi yaratıcılığıdır. Topluluk “erken dönem müziği”yle anıla gelmektedir ama Hortus Musicus söz konusu olduğunda bu ifade sadece kullanılan yalın malzemeye atıfta bulunur. Zira topluluğun kendi müziği her prova ve seslendirmede yeniden doğar; “eski” müzik “kendilerinin” ve “yeni” olur. Kurulduğundan beri Arvö Part, Giya Kantsheli, Aleksander Knaifel, Lepo Sumera, Erki-Sven Tüür, Galina Grigoryeva ve daha birçok çağdaş müzisyen de Hortus Musicus için parçalar yazmış ya da eserlerini topluluğa ithaf etmiştir.

Topluluk ilk senelerinden beri pek çok şehrin müzik festivalinde övgüyle karşılandı. Berlin, Münih, Paris, Londra, Moskova, St. Petersburg, Boston, Venedik, Krakov, Varşova, Tel Aviv, Kopenhag, Prag, Bratislava, Anvers, Bristol, Glaskov, Helsinki, Willach, Hetta, Malmö, Stockholm, Lockenhaus, Wien, Linz, Innsbruck, St. Galen, Herne, Würtzburg, Regensburg, Zaragoza, Utrecht ve daha birçok şehirdeki festivallerin yanında topluluk, neredeyse tüm Avrupa şehirlerinde, Amerika, Japonya ve İsrail’de konserler verdi.

Grubun konser programlarını içeren yirmiden fazla kaydı bulunmaktadır.

Hortus Musicus’u konu alan üç de film çekilmiştir: Centuries in Stone and Music, Jug on the Spring, Garden of Music. Ayrıca topluluk birçok TV dizisine de konu olmuştur.

Toplulukta şu anda üçü ses sanatçısı olmak üzere on müzisyen bulunmaktadır.

Andres Mustonen: Keman, sanat yönetmeni
Olev Ainomäe: Shawns (zurna), recorders (blokflüt), shalmey (barok obua)
Tõnis Kaumann: Bariton
Imre Eenma: Violone (barok kontrbas)
Valter Jürgenson: Trombon
Tõnis Kuurme: Curtal (barok fagot) , shawn, recorders, rauschpfeiff (Alman zurnası)
Riho Ridbeck: Bas, vurma sazlar
Ivo Sillamaa: Klavsen, org
Anto Õnnis: Tenor
Taavo Remmel: Kontrbas

Okunma 4052 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Eylül 22 2015
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Elif Gezer

Müzik öğretmenidir.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com