Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

“Maffy’s Jazz” Belgeseli Yurt Dışındaki Festivallerden Ödüllerle Dönüyor Özel

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli festivallerde yer alan Maffy’s Jazz filminin festival yolculuğu...

Şubat 2022’de 92 yaşında hayatını kaybeden, dünyaca ünlü caz trompetçimiz Muvaffak Falay’ın, herkesçe benimsenen ismiyle Maffy Falay’ın, yaşamı ve müzik serüvenini konu alan belgesel “Maffy’s Jazz” Boston Türk Film Festivali’nde aldığı “En İyi Belgesel” ödülünden sonra, başvurduğu 77. Salerno Uluslararası Film Festivali’nde binlerce filmi geride bırakarak ilk 10’a girmeyi başardı.

Çekimlere ilk kez 2016 yılında Stockholm’de başlayan Deniz Yüksel Abalıoğlu, 2017 ve 2018 yıllarında da ziyaretlerini sürdürmüş ve Maffy Falay’a Stockholm banliyölerindeki, tek odalı evinde, farklı zaman dilimlerinde eşlik ederek samimi bir anlatım dili oluşturmayı başarmış.

Zamanla Falay’ın yitirdiği dostları gibi, müziğini de icra edecek gücünü yitirdiğini bu sebeple de 65 yıl yaşadığı İsveç’de kendisini yabancı hissetmeye başlamasına tanık oluyoruz.

Filmin yapımcısı ve yönetmeni Deniz Yüksel Abalıoğlu, Maffy’s Jazz belgeselinin festival serüveni için şunları anlattı: “İtalya’da gerçekleşen ve bu sene 77. yaşını kutlayan, 77. Uluslararası Salerno Film Festivaline binlerce filmi geride bırakarak seçilmiş olmaktan, ülkemizin ve Maffy Falay’ın adını uluslararası mecralarda duyurmaktan çok mutluyum. Aynı zamanda Yunanistan’da katıldığım 8. Peloponnisos Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde film gösterimi 29 Ekim 2023 de, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında gerçekleşti. Ben de sahneden yaptığım konuşmada Cumhuriyetimizin 100. Yılını Yunanlı izleyiciler ve dostlarla kutladım. Bu da bana ayrı bir gurur yaşattı. En büyük sevincimi ise Boston Türk Film Festivali’nde ‘En İyi Belgesel Ödülünü’ alarak yaşadım. Sayın Erkut Gömülü’nün organize ettiği festivalde filmin gösterimi Museum of Fine Arts Boston’ da gerçekleşti. Dünyaca tanınan, önemli mecralarda yer almış olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum.”

İtalya Ravenna’da Soundscreen Film Festivali’nde de “En İyi Yönetmen” ödülünü alan Deniz Yüksel Abalıoğlu, Maff’s Jazz belgeselini Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’ndan aldığı destek ile gerçekleştirmiş.

Yeni bir proje olarak ünlü şairimiz Lale Müldür’ün belgeselini hazırlamak isteyen Deniz Yüksel Abalıoğlu, Lale Müldür’ün belgesel portresini oluştururken aynı zamanda şairin şiirlerine ilham veren kadim İstanbul şehrini de anlatan şiirsel bir belgesel gerçekleştirmek istediğini ifade ediyor.

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli festivallerde yer alan Maffy’s Jazz filminin festival yolculuğu şu şekilde:

Aldığı Ödüller

21. Boston Türk Filmleri Festivali ABD – En İyi Belgesel
8. Ravenna International Soundscreen Film Festivali İTALYA – En İyi Yönetmen
22. Frankfurt Türk Filmleri Festivali ALMANYA – En iyi 2. Belgesel

Filmin Finalist Olarak Yer Aldığı Film Festivalleri

77. International Film Festival of Salerno İTALYA
27. Flikers Rhode Island International Film Festival ABD
Academy Award ® Qualifying
BAFTA Qualifying
Canadian Screen Award Qualifying
8. Peloponnisos İnternational Documentary Festival YUNANİSTAN
21. Boston Türk Filmleri Festivali, (Museum of Fine Arts Boston) ABD
8. Soundscreen Film Festival, Ravenna İTALYA
22. Frankfurt Türk Filmleri Festivali ALMANYA
29. Adana Altın Koza Film Festivali
33. Ankara Film Festivali
15. Documentarist / İstanbul Belgesel Günleri
2. Uluslararası İzmir Film ve Müzik Festivali
10. Antakya Film Festivali
Ayvalık Uluslararası Film Festivali
Müze Gazhane / Bir Yaşam Bir Sahne
Cemal Reşit Rey “100 yılın Yüzleri”

Filmin Yer Aldığı Caz Festivalleri

29. İstanbul Caz Festivali / *Filmin ilk gösterimi
32. Akbank Caz Festivali
6. Londra Turquazz Caz Festivali İNGİLTERE
6. Bodrum Caz Festivali
30. İzmir Uluslar Arası Caz Festivali
Kuşadası Caz Festivali

Deniz Yüksel Abalıoğlu hakkında;
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema bölümünden mezun olduktan sonra İzmir’de bulunan aile şirketlerinde reklam ve pazarlama görevini yürüttü. Daha sonra 2015 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sinema TV bölümünden ve Accademia Belle Arti di Brera di Milan’dan yüksek lisans derecesi aldı. Kendi yazdığı kısa filmlerin yanı sıra Kültür Bakanlığı’nın desteği ile uzun metrajlı belgesel filmi Maffy’s Jazz’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. Defne adında bir çocuğu var.

Ahmet Muaffak Falay hakkında;
1930 yılında Kuşadası’nda doğdu. 12 yaşında başladığı müzik hayatında “Maffy Falay” adıyla ünlendi. Ankara Konservatuarı’nda 7 yıl trompet ve piyano üzerine çalıştı. 1945 yıllarında yurtdışında müzik çalışmaları yapmaya başlayan ve 1964’te İsveç’e yerleşen Falay, 70’lerden itibaren İsveç’in ve dünyanın ünlü caz plak şirketlerinden albümler yayınladı. 1970 yılında Dizzy Gillespie Reunion Orchestra’ya katıldı. Dünyaca ünlü cazcı Dizzy Gillespie, Muvaffak Falay’ı caz dünyasının ünlü trompetçileri Miles Davis ve Roy Eldridge ile kıyaslanabilecek bir trompetçi olarak değerlendirmişti Falay’a 2005 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı İKSV tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildi. Falay 22 Şubat 2022 tarihinde, 92 yaşında yaşamını yitirdi.

Maffy’s Jazz Filmi Kısa Özeti:
Şubat 2022’de 92 yaşında hayatını kaybeden Türk caz trompetçisi Maffy Falay, müziğe olan tutkusunun ardından erken yaşta İsveç’e yerleşmişti. 60’larda Avrupa’da popüler bir caz trompetçisi oldu. Dizzy Gillespie, Thelonious Monk gibi caz efsanelerinin gözdesiydi ve Quincy Jones, Kenny Clarke, Francy Boland ile aynı sahneyi paylaştı. Ömrünün son yıllarında, geçmiş bir neslin kalan son birkaç üyesinden biri olarak yalnız bir hayat sürüyordu. Maffy’ye Stockholm banliyölerindeki tek odalı evinde, farklı zaman dilimlerinde eşlik ederek; artık müziğini icra edecek gücünün kalmadığı ve kültürünün yok olduğu bu dönemde, kendisini 65 yıl yaşadığı İsveç’de yabancı hissetmesine ve varlığını yeniden tanımlamaya çalışmasına tanık oluyoruz.

Okunma 181 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Şubat 13 2024
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Rahmi Erdem

Saksafon sevdası bizlerle buluşmasına vesile olmuştur. 

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com