Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

52. İstanbul Müzik Festivali Programı Özel

Festival, İstanbul’un en özel konser mekânlarında gerçekleştirilecek 25 konserde dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlayacak.

Program kapsamında, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser dahil olmak üzere dört eserin dünya prömiyeri, iki eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleşecek.

Bu yılın teması Kökler, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanarak, müzik aracılığıyla bu coğrafyanın kültürel ve tarihi öykülerini aktarmayı hedefliyor. Festival, Macaristan ve Hollanda ile ilişkilerin 100. yılının kutlanacağı Kültür Yılları etkinliklerine evsahipliği yapacak.

Klasik müziği farklı türlerle bir araya getiren özel projeler içeren program her yıl olduğu gibi klasik müzik dünyasının yıldız solistleri ve prestijli orkestralar yer alacak.

52. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü, ülkemizin yanı sıra Avrupa ve İngiltere’de sürdürdüğü yoğun kariyeri, kurduğu orkestralar ve gençlere yarattığı imkânlarla 40 yıldır klasik müzik dünyasında önemli bir rol oynayan şef Cem Mansur’a sunulacak. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Amerika’nın yaşayan en büyük bestecileri arasında gösterilen Steve Reich’a verilecek.

Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri festival konserlerini ücretsiz izleyebilecek. İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle hayata geçen Eczacıbaşı Genç Bilet projesi bu yıl da devam edecek.

Festival mekânları

Festival konserleri 17 farklı mekânda düzenlenecek: Atatürk Kültür Merkezi, Avusturya Kültür Ofisi, Babylon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Deniz Müzesi, Fenerbahçe Parkı, Four Seasons Bosphorus Atik Pasha Terası, Fransız Sarayı, İstanbul Modern Sanat Müzesi, İş Kuleleri Salonu, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, Kapalıçarşı, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Sent Antuan Kilisesi, Yeniköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Yıldız Parkı.

52. İstanbul Müzik Festivali Programı

Teknik mükemmelliği, sıcak ve parlak tonu, müzikal fikirlerinin özgünlüğü ve karizmasıyla büyük hayran kitlesi edinen Khatia Buniatishvili 1 Haziran saat 20.00’de İş Kuleleri Salonu’nda.

Maria João Pires sekiz yıl aradan sonra 31 Mayıs saat 20.00’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek konserle tekrar festivale dönüyor.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Macar Ulusal Korosu’na genç kuşaktan dört yıldız solistin katıldığı konser 2 Haziran saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleşecek.

Gramophone dergisinin dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterdiği Budapeşte Festival Orkestrası ile Alman Klasik ve Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcusu Francesco Piemontesi, Brahms’a adanmış bir konserle 3 Haziran saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda festivale konuk oluyor.

Saint-Saëns’ın “türünün başyapıtı” dediği Gounod’nun bale müziği, hem Shostakovich hem Rachmaninov’un viyolonsel için yazılmış en iyi konçerto kabul ettiği Saint-Saëns op.33 ve tüm klasik müzik literatüründeki en renkli, en sürükleyici eserlerden Rimski-Korsakov’un Şehrazad senfonik süiti 9 Haziran saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda.

Amerika’nın yaşayan en büyük bestecilerinden Steve Reich’ın, İstanbul Müzik Festivali ile Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın da ortak siparişçisi olduğu yeni eseri Yakup’un Merdiveni, Türkiye prömiyerini festivalde Sibil Arsenyan yönetiminde BİFO üyeleri ve Synergy Vocals ile 8 Haziran saat 20.00’de Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşacak.

İlk ortak projeleri Zaman Yolculuğu büyük ses getiren saksofoncu Asya Fateyeva ile barok müzik topluluğu lautten compagney BERLIN, heyecanla beklenen ikinci projeleri Dancing Queen’in dünya prömiyerini 12 Haziran saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda yapacak.

Festivalin temasına göndermede bulunan Kökler başlıklı konser, programıyla bu topraklarda geçmişten günümüze yaşamış farklı halkların, dillerin, dinlerin kültürel zenginliğine odaklanırken Türkiye ve Yunanistan toplumlarını derinden etkileyen mübadeleyi de 100. yılında iki özel eser siparişiyle anıyor. Konser, 11 Haziran saat 20.00’de Deniz Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Oda orkestrası konserleri

İfade yelpazesinin genişliği ve kusursuz tekniğiyle günümüzün en şaşırtıcı keman virtüözlerinden Kristóf Baráti, İtalya’nın zengin klasik müzik geleneğini tutkuyla sürdüren Mantova Oda Orkestrası ile festivalde unutulmaz bir akşama 22 Mayıs saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda imza atacak.

Franz Liszt Oda Orkestrası, topluluğun sanat direktörlüğünü yürüten viyolonselci István Várdai ve piyanist Gülsin Onay ile buluşuyor. Konser 6 Haziran saat 20.00’de İş Kuleleri Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Fransız piyano ekolünün önde gelen temsilcilerinden Éric Le Sage, Berlin Filarmoni Orkestrası’nda 15 yıl boyunca başkemancı olarak görev yapan Daishin Kashimoto, virtüözitesiyle her dönemin müziğine aynı rahatlıkla nüfuz edebilen Lise Berthaud ve 30 yıldır Amerika’dan Uzakdoğu’ya uzanan yoğun bir kariyer sürdüren viyolonselci Zvi Plesser, Yıldızlarla Oda Müziği konseri için aynı sahnede buluşuyor. 29 Mayıs saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek konserin gösteri sponsoru Berrin Erengül.

Viyolonselci Alexandre Castro-Balbi ve piyanist Can Çakmur Beethoven’ın müzikal yolculuğunu kapsamlı ve özlü şekilde anlatacak bir programla festivalde. 10 Haziran saat 20.00’de gerçekleştirilecek Müzede Bir Akşam başlıklı konsere, yeni binasının açılışını geçtiğimiz yıl yapan İstanbul Modern Sanat Müzesi evsahipliği yapacak.

Farklı türler, farklı sesler

Üç imparatorluğun başkenti İstanbul’un farklı etnik kimliklerle zenginleşen çok dilli, çok dinli tarihi içinde, Kapalıçarşı’nın benzersiz atmosferinde müzikal bir yolculuk sunan Köklere Seyir: İstanbul’un Sesleri başlıklı konser, festivalin en özel deneyimlerinden birini vadediyor. Arpçı Şirin Pancaroğlu’nun müzikolog Hüseyin Kıyak ile tasarladığı konser, şehrin Rum, Yahudi, Ermeni ve Müslüman toplumlarının müziklerinin tarihsel sürecine ve etkileşimine dair nadiren duyulabilecek birbirinden güzel örnekleri 26 Mayıs saat 19.00’da Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi’nde dinleyicilerle buluşturacak.

Konserlerinde dinleyicilerini bambaşka evrenlere taşıyan büyük usta Roby Lakatos bu kez uluslararası alanda ses getiren kanun virtüözü Hakan Güngör ile 27 Mayıs saat 21.00’de Four Seasons Bosphorus Atik Pasha Terası’nda buluşuyor.

Festivalin çiçeği burnunda serisi Disko Klasik, barok müzik uzmanı olduğu gibi elektronik müziğin sınırsız imkânlarını da kullanan Burak Özdemir ve Musica Sequenza’yı ağırlıyor. 24 Mayıs saat 21.30’da gerçekleştirilecek konsere Babylon evsahipliği yapacak.

Sent Antuan Kilisesi’nin etkileyici akustiği ve şan ile akordeonun sıradışı birlikteliği. 20. yüzyılda Viyana, Paris, Berlin ve New York’ta yaşamış, farklı kültürlerden ilham almış bestecilerin yazdıkları ölümsüz eserlerin, Benjamin Appl’ın büyüleyici sesi ve Martynas Levickis’in akordeonda son derece duyarlı eşliğiyle, yepyeni bir anlam kazanacağı “Viyana-Paris-Berlin-New York” başlıklı konser 30 Mayıs saat 20.00’de Sent Antuan Kilisesi’nde.

Günümüz klasik müzik sahnesinin viyolonsel virtüözleri arasında gösterilen Jean-Guihen Queyras caz müzisyenleri Raphaël Imbert, Pierre-François Blanchard ve Sonny Troupé ile birlikte farklı stiller, estetik kalıplar arasındaki gizli bağları keşfe çıkıyor. Konser, 5 Haziran saat 21.00’de Fransız Sarayı’nın büyüleyici atmosferinde gerçekleşecek.

Farklı disiplinlerden konuşmacılarla konser öncesi buluşmalar

Festival kapsamında müzikseverlerin deneyimlerini zenginleştirmek, besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam ediyor. Festival mekânlarında Dr. Bülent Aksoy, Özata Ayan, Doç Dr. Nikos Andrikos, Yako Taragano, Murat İçlinalça, Cemal Ünlü, Şirin Pancaroğlu, Hüseyin Kıyak, Alper Bahçekapılı, Aydın Büke, Murat Cem Orhan, Evin İlyasoğlu, Dr. Yeşim Gürer Oymak, Gülsin Onay, Armağan Durdağ, Evrim Demirel, Can Çakmur, Stelyo Berber ve Mehmet Söylemez’in katılımıyla gerçekleşecek. Asuman Kafaoğlu-Büke ve Aydın Büke danışmanlığında oluşturulan konuşma programının ayrıntılarına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Okunma 714 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Şubat 17 2024
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Rahmi Erdem

Saksafon sevdası bizlerle buluşmasına vesile olmuştur. 

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com