Francesco Bearzatti ile Söyleşi
İyi müziğin karışımı deneyim,zeka ve tevazudur.
Yayınladığınız son albüm "The Bears" ama ben hala bir önceki çalışmanız "Monk`n Roll"u dinliyorum ve hala dinlemeyi bırakmadım, Akbank Sanat konserinde bu iki albümden de çalacak mısınız?
İstanbul`da "Monk`n Roll" albümünden çalacağız zira "The Bears" farklı bir kadroyla kaydettiğim, farklı besteleri olan bir albüm, İstanbul`a "Monk`n Roll" ekibiyle geliyorum.
"Monk`n Roll" ya da başka deyişle Thelonious Monk ve Rock`n Roll, sanırım bu soru size epey sorulmuş olmalı ama ikisini nasıl biraraya getirdiniz?
Bu, benim on yıldır hayalini kurduğum bir projeydi ama ancak 2012 yılında çok sevdiğim Tinissima grubumla hayata geçirme imkanı buldum. Tüm müzisyen dostlarım, (Falzone, Gallo ve De Rossi) gibi büyük müzisyenlerle kolaylıkla çok farklı tarzlarda harika icralara imza atabilirsiniz.
Thelonious Monk`un "Underground" isimli efsanevi albüm kapağında bir Nazi subayı esir alınmış görünür, sizin o albüme gönderme yapan kapak görselinizde de esir alınan biri var, kim o? Monk mu?
Evet! Kapakta öyle bir espri yaptık, Thelonious Monk elleri kolları bağlı ve Falzone`nin denetimi altında! Tıpkı müziğimiz gibi kapakta da böyle bir espri yapalım dedik...
Modern cazın çok önemli grubu ve müzisyenleriyle aynı sahneyi paylaştınız ve sen de o isimlerden birisin, böyle usta müzisyenlerin sahnede birlikte nasıl sinerji ürettiklerini hep merak ediyorum. Yani; tecrübe mi? Profesyonellik mi? Yaratıcılık mı? Birbirini iyi tanımak mı? Karşılıklı kurulan özel bir etkileşim mi? Nedir?
Bazen gruplara şöyle bir bakarsın, büyük müzisyenlerle dolu süper gruplardır ama iyi çalamazlar çünkü egoları da isimleri kadar büyüktür. Benim için önemli olan, her zaman birlikte iyi müzik yapmaya çalışmaktır. Bunun karışımı ise deneyim, zeka ve tevazudur.
Mr. Bearzatti, her iki tarz müzisyenle de aynı sahneleri paylaştığınız için sormak istiyorum, Amerikan modern cazı ile Avrupa cazı arasında size göre hangi farklar var?
Gerçekte çok büyük farklar hissetmiyorum. Internet sayesinde artık farklı ülkelerden, farklı coğrafyalardan herkesin müziğini rahatlıkla dinleyip yeterli ilhamı alabiliyorsun. Belki Amerikalılar tıpkı Afrikalılar gibi daha fazla ritmin içindeler, Avrupalılar ise melodi ve armoniye daha fazla yoğunlaşıyorlar, böyle diyebilirim.
Sanırım daha önce İstanbul`da konser [ya da konserler] verdiniz. İstanbul hakkında neler hatırlıyorsunuz?
Evet, yıllar önce bir Fransız grupla İstanbul`da çalmıştım. Oldukça büyük ve çok güzel bir şehir olduğunu, hayli sıcakkanlı bir dinleyiciye sahip olduğunuzu hatırlıyorum.
Evet, teşekkürler, bu son sorum olsun… 2010 yılında çok sayıda ödül kazandınız, öncelikle bu ödülleriniz için sizi kutlarım, ama merak ediyorum, 2010 yılının önemi neydi?
Çok teşekkür ederim… Benim için önemli bir yıldı evet çünkü X adında efsanevi siyah lider Malcolm X`e adadığım albümümü yayınlamıştım ve bu albüm nedeniyle aldığım ödüller benim için hem çok gurur verici hem de yaşadığım İtalya ve Fransa`da oldukça popüler biri olmamı sağladı. Sebebi budur...
Cavit Külebi
Saksafon tutkusu ilk günkü gibi devam etmektedir.
Son Ekledikleri: Cavit Külebi
Yorum Ekle
Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.